Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba první části cyklookruhu kolem Rozkoše má začít na jaře

Stavba prvních dvou úseků cyklotrasy kolem přehradní nádrže Rozkoš u České Skalice na Náchodsku by měla začít příští rok na jaře. V úseku Provodov - Šeřeč půjde o opravu stávající silnice a v úseku Kleny - autokemp Rozkoš vznikne nová cyklostezka. ČTK to dnes řekla starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová. Je předsedkyní Dobrovolného svazku obcí Kladská stezka, který má projekt na starosti. Náklady na oba úseky jsou celkem 20,6 milionu korun.

"Přes zimu bychom chtěli vybrat dodavatele a na jaře začít stavět. Předpokládáme, že do konce příštího roku by mělo být hotovo. Oba úseky bychom chtěli otevřít na jaře roku 2021," řekla Jungwirthová.

Oprava 1700 metrů dlouhého úseku Provodov - Šeřeč, na kterém bude smíšený provoz automobilů a cyklistů, vyjde na 12,2 milionu korun. Čtyři metry široká cyklostezka mezi Kleny a autokempem o délce 1750 metrů vyjde na 8,4 miliony korun a bude mít asfaltový povrch.

Vybudování cyklookruhu má stát více než 87 milionů korun, akce je rozdělena do sedmi úseků, které jsou v různé fázi přípravy. Projekt počítá jak s budováním nových cyklostezek bez aut, tak s opravou nynějších komunikací se smíšeným provozem.

Úseky šest Provodov - Šeřeč a sedm Kleny - autokemp jsou nejdále, mají stavební povolení a zajištěné financování. Čtyřmilionovou dotaci poskytl Královéhradecký kraj a dalších asi 10,5 milionu korun chce DSO získat od místní akční skupiny (MAS). Zbytek z celkových 20,6 milionu korun nákladů uhradí město Česká Skalice a obec Provodov-Šonov.

Celý okruh bude mít délku 18,7 kilometru, přičemž zhruba polovinu budou tvořit cyklostezky bez aut. Cyklistický okruh kolem přehrady zapadá do koncepce českoskalické radnice na rozvoj oblasti. Město plánuje pronajmout zanedbaný areál autokempu u Rozkoše soukromníkovi, který by jej měl proměnit v moderní rekreační areál.

Plánovaný okruh kolem Rozkoše bude součástí Kladské cyklotrasy číslo 27, která má vést z Náchoda přes Českou Skalici do Jaroměře. Tam se Kladská cyklotrasa napojí na Labskou cyklotrasu číslo 2.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, správa, cykloturistika, Rozkoš, FOTO, jaro, Česká Skalice, cyklostezka, cyklistická trasa, Provodov, okres Náchod, MASA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba první části cyklookruhu kolem Rozkoše má začít na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.