Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký kraj odpustí benediktinům půjčku 1,3 milionů korun

Královéhradecký kraj odpustí Benediktinskému opatství svatého Václava v Broumově půjčku 1,35 milionu korun. Rozhodli o tom dnes zastupitelé kraje. O odpuštění dluhu jednali zastupitelé už na zářijovém zasedání, kdy ale návrh neprošel. Ze 42 přítomných zastupitelů bylo dnes pro odpuštění dluhu 25.

Původně kraj v roce 2011 půjčil benediktinům bezúročně pět milionů korun. Šly na pořízení projektové dokumentace čtvrtmiliardové rekonstrukce části kláštera. Mniši mínili, že půjčku zaplatí z evropské dotace, která se ale nakonec na pořízení projektu nevztahovala. "Půjčka byla částečně splacena a nyní zbývá poslední splátka," popsal současný stav radní pro regionální rozvoj Pavel Hečko.

Výhrady vůči prominutí dluhu v září vznesli zástupci z opozičního hnutí ANO. "Kdyby to byly úroky nebo penále, zvednu pro to ruku. Nemůžu podpořit to, aby se odpouštěl základ té půjčky, takto kraj hospodařit nemůže," řekl zastupitel Miroslav Kodydek. Naopak pro odpuštění půjčky se především vyslovil starosta Trutnova a poslanec Ivan Adamec. "Udělal se tam obrovský kus práce. Mělo by se jim pomoci," řekl Adamec. Dnes bylo odpuštění dluhu schváleno bez diskuse zastupitelů.

Benediktinský klášter vznikl ve 14. století. Barokní podoba z 18. století je dílem Kiliána Ignáze Dienzenhofera. Klášter je národní kulturní památkou a tvoří dominantu města.

Investorem rekonstrukce kláštera v letech 2013 až 2015 na vzdělávací a kulturní centrum bylo s pomocí evropské dotace benediktinské opatství. Rekonstrukce při níž byla opravena přibližně pětina rozsáhlé klášterní budovy, zahrnovala například vybudování nových rozvodů vody, elektřiny, odpadů či topení. V budově kláštera vzniklo nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny. Stavbaři také opravili klášterní zahradu, kde opravou někdejšího dřevníku vznikl multifunkční sál.

 

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky ČR, správa, církve, stavby, Královéhradecký, benediktini, Královéhradecký kraj, půjčka, klášter, Broumov, Ivan Adamec, Pavel Hečko, ANO 2011, Miroslav Kodydek, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj odpustí benediktinům půjčku 1,3 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.