Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město dá ztrátovou jídelnu důchodců soukromníkovi

Město Hradec Králové se ke konci srpna zbaví ztrátové jídelny pro důchodce v centru města a pronajme ji soukromníkovi. Ten by měl provoz jídelny obnovit v polovině září. Novinářům to dnes řekl primátor Alexandr Hrabálek (za ODS). Radnice původně uvažovala, že kvůli klesajícímu zájmu seniorů jídelnu zruší bez náhrady. Nakonec se v květnu vedení města po kritice z řad zastupitelů a důchodců rozhodlo pro její zachování v rukou soukromníka. Jídelna seniorů je jedinou svého druhu ve městě.

Do výběrového řízení na nájemce jídelny se přihlásila pouze hradecká firma Medos-stravování, která již provozuje jídelnu v Pražské ulici. "Pro návštěvníky (jídelny) by měla být k dispozici na výběr čtyři jídla a cena jednoho oběda by měla vycházet na 70 korun," uvedl náměstek primátora pro sociální věci Martin Hanousek (Změna pro Hradec). Nyní cena oběda pro důchodce činí 70 korun.

Letos město jídelnu dotuje milionem korun a v příštím roce při dalším poklesu vaření obědů očekávalo dotaci až 1,5 milionu korun. Konečné rozhodnutí o zrušení jídelny jako organizace města by měli udělat hradečtí zastupitelé na konci srpna. Tři ze čtyř zaměstnankyň jídelny již pracovní poměr dohodou ukončily.

Zájem o jídelnu stále klesá

Jídelnu město zřídilo v roce 2005 v centru Hradce v Šafaříkově ulici. Kapacita kuchyně je až 380 obědů denně, v poslední době si pro obědy chodilo kolem 90 důchodců. Důvodem poklesu zájmu o jídelnu je podle radnice rostoucí nabídka soukromých restaurací či městských školních jídelen, a to včetně možnosti rozvozu obědů do domácností seniorů.

Zrušení ztrátové jídelny město řešilo již v roce 2013. Proti zavření vývařovny se však tehdy vyslovila řada zastupitelů a radnice nakonec jídelnu zachovala. Letos nové vedení radnice začalo jídelnu opět řešit. Na březnovém jednání zastupitelstva ale její zrušení neprošlo. V květnu se zastupitelé vyslovili pro variantu svěřit ji soukromníkovi.

 

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, restaurace, menšiny, senioři, Hradec Králové, jídelna, radnice, Alexandr Hrabálek, ODS, Martin Hanousek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město dá ztrátovou jídelnu důchodců soukromníkovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.