Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veterináři kvůli kovu ve šprotech stahují 24 tisíc konzerv

Veterináři stahují šarži více než 24 tisíc konzerv uzených šprotů v oleji značky Giana od lotyšské firmy, v ČR je prodávaly i velké řetězce. Důvodem je nález úlomku kovu v jedné z konzerv, který našel český spotřebitel, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

„Šproty byly od příjemce zásilky ve Zlínském kraji distribuovány do obchodních řetězců Globus, Albert, Tesco, COOP, Hruška, internetového obchodu Košík a řadě dalších menších obchodníků. Zákazníci, kteří uvedený výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje," uvedl mluvčí.

Šarže je označená L3182 s datem výroby 1. března 2019 a datem minimální trvanlivosti do 1. března 2022. Výrobcem je SIA "NS ESTATE" z Lotyšska.

Druhé hromadné stahování v červenci

Jde o druhé hromadné stahování výrobků z příkazu SVS v červenci. Na začátku července nařídili veterináři stáhnout mražené obalované kuřecí řízky z Německa od výrobce Mantos International Food, zjistili se v nich úlomky tvrdých plastů. Kolik jich bylo v oběhu a kolik se jich prodalo, veterináři nevěděli, letos a loni byly k dostání v řetězci Iceland.

Podle obchodního ředitele řetězce Daniela Nedomy byl výrobek stažen z českých prodejen již dříve, v žádné šarži pro český trh se podle něj plast nenašel, ale mateřská společnost Iceland Foods vyhodnotila riziko jako vysoké, a proto rozhodla o zastavení prodeje a likvidaci výrobků.

Autoři | Foto SVS

Štítky ČR, Lotyšsko, potraviny, zdraví, trh, ryby, konzerva, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Tesco, Globus, Albert Česká republika, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Zlínský kraj, Německo

Veterináři kvůli kovu ve šprotech stahují 24 tisíc konzerv  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.