Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hradec na hubení plevele přestal používat chemii. Hledá alternativní možnosti

Hradecká radnice se rozhodla být ekologičtější a na hubení plevele už nepoužívá chemické přípravky typu roundup. Jenže jak se plevele zbavit bez toho? Alternativou mohou být stroje na horkou páru, horké pěny plamene nebo mechanické čištění.

Proto město prostřednictvím technických služeb připravilo akci, kde šest dodavatelů představilo nejrůznější stroje na odstraňování plevele. „Snahou je nalézt postupy, které budou šetrné k životnímu prostředí a zároveň budou účinné. Technologie by měly být vázané na použití jiné látky než glyfosátu, který má podle řady studií nežádoucí účinky pro lidské zdraví,“ řekl Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí. 

Časová náročnost

Radnice zatím není rozhodnutá, jakým způsobem chemii nahradí. „U některých se však projevila značná časová náročnost aplikace,“ dodal náměstek.

Na prezentaci předvedlo své stroje šest dodavatelů, každý dostal prostor pro svoji prezentaci. Mezi ukázkami byly technologie založené na principu horké páry, horké pěny, plamene či mechanické likvidace plevele. „Pro porovnání byla část plochy ošetřena stávajícím strojem technických služeb, který používá cílenou a procesorem řízenou aplikaci herbicidu, a také kontrolní plocha bez ošetření,“ řekla tisková mluvčí ranice Kateřina Šmídová.


Postupem dní se podle ní bude sledovat, jak budou plevele na ploše reagovat na jednotlivé typy ošetření. První výsledky účinku by se měl projevit již během několika dnů, plocha však bude sledována i v dalších měsících, během kterých se bude prověřovat, za jak dlouho dojde k opětovnému výskytu plevele.

Autoři | Foto Město HK

Štítky plevel, hradec, glysofát, chemie, Martin Hanousek

Hradec na hubení plevele přestal používat chemii. Hledá alternativní možnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.