Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Archeologové na budoucím parkovišti v Rychnově objevili dvorec s cenným vybavením

Archeologové na západním úpatí návrší v centru Rychnova objevili pozůstatky zaniklého dvorce z pozdního středověku, včetně kachlových kamen. Zachycení celého půdorysu středověkých kachlových kamen v městském prostředí je v rámci ČR výjimečné. Vykopávky byly na přelomu května a června na místě budoucího parkoviště u supermarketu Lidl.

Archeologové objevili část kamenné obvodové zdi domu, ke které byla přizděná studna. Zevnitř naproti studni našli pozůstatky kachlových kamen na půlkruhovém půdorysu. „Našli jsme celý půdorys kamen a také kachlevčetně vyzdívky. Takové nálezy známe občas z hradů, nikoli z městskéhoprostředí," řekla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková.

Polovina 16. století

Dvorec archeologové datují do poloviny 16. století. „Z kamen pochází i velmi dobře dochovaný erbovní kachel. Má co do činění s rodem Trčků z Lípy. Je v pozdně gotickém duchu, ale s renesančními prvky v luxusním provedení," řekla Beková.

Asi 15 metrů od tohoto nálezu archeologové narazili na základy o něco staršího objektu z hrázděného zdiva na kamenné podezdívce, který zničil požár. „Také v tomto objektu jsme objevili kachel, který je ale starší, zkonce 15. století," podotkla Beková.

Archeologové stále nemají jasno v tom, jestli oba objekty byly součástíjednoho dvorce a patřily k různým vývojovým fázím, nebo jestli jde onesouvisející stavby. „Kloním se k tomu, že šlo o jeden areál, který byltěsně pod městským pahorkem," řekla Beková.


Kompaktní zástavba měšťanských domů středověkého Rychnova nad Kněžnou napřelomu 15. a 16. století byla soustředěna kolem dnešního Starého náměstí. Klasické hradby tehdy město nemělo. V areálu dnešního zámku bylo zřejmě hospodářské zázemí hradu, o kterém archeologové zatím nevědí, kde přesně stál. „Nález pozůstatků honosného dvorce i druhého staršího objektu nás překvapuje i místem. Objekty byly ve své době mimo kompaktní zástavbu města, což je neobvyklé. Dvorec stál částečně v nivě řeky Kněžny," dodala Beková.

Archeologové se dosud domnívali, že zástavba na západní straně středověkéh oměsta končila nad nivou řeky, případně zde byly pouze domky řemeslníků.

Autoři | Foto Muzeum a galerie Orlických hor

Štítky archeologie, dvorec, Rychnov, Rychnov nad Kněžnou, Martina Beková, půdorys, Lidl, pozdní středověk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Archeologové na budoucím parkovišti v Rychnově objevili dvorec s cenným vybavením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.