Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na kanalizace a vodovody půjde letos víc peněz. Rozpočet se navýšil o deset milionů

Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové v letošním roce navýší rozpočet, ze kterého jsou financovány obnovy případně výstavby kanalizací a vodovody. Hlavní investicí je v letošním roce oprava kanalizace v ulici K Zastávce v Hradci Králové.

Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové chce letos zvýšit investice do obnovy a výstavby vodárenských a kanalizačních sítí na 238 milionů korun z loňských 228 milionů korun. V desetiletém investičním plánu na roky 2019 až 2028 firma počítá s výdaji na úrovni 2,3 miliardy korun. Hlavní investice se letos budou týkat rekonstrukcí sítí v Hradci Králové, Třebechovicích pod Orebem, Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou. Ve výroční zprávě vodáren to uvedl jejich ředitel Jiří Šolc. Společnost patří městům a obcím.

Ve stotisícovém Hradci Králové bude hlavní investicí rekonstrukce kanalizace v ulici K Zastávce. V Třebechovicích firma plánuje rekonstrukci vodovodu a kanalizace v Trčkově ulici, v Novém Bydžově chce udělat rekonstrukci vodovodních a kanalizačních řadů například v ulici J. E. Purkyně. „Mezi významné stavby roku 2019 patří též modernizace osmi kusů filtrů s granulovaným aktivním uhlím na úpravně pitné vody v Hradci Králové,“ uvedl Jiří Šolc.

Letos vodárny také zahájí řadu důležitých staveb, v nichž budou pokračovat i v roce 2020. Půjde například o rekonstrukci vodovodu o délce jednoho kilometru v ulici Kozelkova v Chlumci nad Cidlinou. V Hradci Králové firma začne s rekonstrukcí kanalizací na sídlišti Labská kotlina I, kde chce v následujících čtyřech letech obnovit kanalizaci v celkové délce 1,6 kilometru.

VAK Hradec Králové je majitelem vodárenských a kanalizačních sítí a zabývá se hlavně investicemi do nich. Dodávky vody pro 167.000 lidí a provoz vodáren na základě třicetiletého pronájmu sítí zajišťuje od října 2005 firma Královéhradecká provozní (KHP) ze skupiny francouzské společnosti Veolia.

Rozhodující část příjmů, a tedy i zdrojů pro investice, VAK Hradec Králové získává z nájemného od KHP. Loni nájemné činilo 253 milionů korun. Na investice VAK vedle vlastních zisků používá i dotace od ministerstva zemědělství a komerční úvěry. Evropské dotace VAK nečerpá. Loni zisk VAKu činil 43,4 milionu korun. Za uplynulých deset let firma do obnovy sítí vložila dvě miliardy korun.

Cena vodného a stočného na Královéhradecku je v porovnání s ostatními okresními vodárnami v kraji nejvyšší. Letos klienti v průměru firmě KHP platí 99,76 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody, meziročně to je o 1,7 procenta více.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kanalizace, vodovody, Hradec, VAK, Hradec Králové, investice, rekonstrukce, Jiří Šolc, Třebechovice pod Orebem, Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou, Veolia Environnement, Královéhradecká provozní, a.s.

Na kanalizace a vodovody půjde letos víc peněz. Rozpočet se navýšil o deset milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.