Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekNeděle, 9. června 2019, 07:10
BEKO FRESH festival, který se chystá na dostihové závodiště o víkendu 15. – 16. června, by se letos dal nazvat festivalem zážitkovým. Nejen, že se budou prezentovat ty nejlepší restaurace z celé České republiky svými vybranými pochoutkami, ale ochutnat bude možné i opravdu extrémní jídla – mořské ježky, šneky po toskánsku, bizoní burger nebo nadívaná holoubata. Stálicí festivalu zůstává Zdeněk Pohlreich, návštěvníci se mohou těšit i na Romana Vaňka, Radka Davida, Ivana Vodochodského a také autora Gastromapy Lukáše Hejlíka.
„Trendem doby jsou zážitky a gastronomie v tomto ohledu nezůstává pozadu. Festival jsme proto letos pojali zcela jinak a chceme, aby lidé ochutnali nejen extrémní jídla, ale zažili také jejich netradiční přípravu například na uhlících, ohni nebo ve food trucku,“ vysvětluje pořadatel festivalu Petr Jirásek. „Oslovili jsme proto nejen nejlepší restaurace z Pardubic a okolí, ale vybrali jsme ty nejlepší podniky z celé republiky,“ dodává.
Z pestré nabídky si nebude lehké vybrat. Jak na to jde na food festivalech herec, autor populární Gastromapy Lukáš Hejlík? „Musí se mi líbit nabídka, styl, koncept nebo přístup provozovatele. Já třeba úplně nejdu po nějaké exotice, snažím se jíst především rozmanitě. Jakmile mě něco osloví, tak jdu a ochutnám. Ptám se, snažím se s těmi lidmi bavit, kde působí běžně, a pak je regulérně navštívit v jejich provozu. To je podle mě jedna z výhod food festivalu, že člověk objeví třeba svojí budoucí oblíbenou restauraci.“ Dodává, že už vyzkoušel spoustu extrémních jídel, ale na Beko Fresh festivalu si nenechá ujít nadívaného holuba.
Zdeněk Pohlreich vybírá na festivalech většinou „po čuchu“, ale extrémní jídla nevyhledává. „Já miluju mořské ježky, samozřejmě za předpokladu že jsou zcela čerství. Jinak extrémní věci mě moc nelákají,“ říká. Za to si rád pochutná na dobrém víně: „Kvalitní víno je pro mě životní potřeba, mám rád ten čas, kdy je ve sklence něco dobrého a okolo dobrá společnost.“
I na milovníky vína je festival letos perfektně připraven, bude zde totiž připravena zcela nová vinařská zóna, která má navodit dojem moravského vinného sklípku. Úplnou novinkou jsou pak řízené degustace vína pro 16členné skupiny osob. Pozor, tady je nutné si místo a vstupenku rezervovat přes webové stránky nebo přímo na místě.
Že vaření venku na ohni není jen opékání buřtů, to bude chtít návštěvníkům dokázat kočovná škola vaření Fuego, ale také pojízdné „restaurace“ – food trucky nebo street bistra. „Food trucky, to je věc, která u nás měla už dvě vlny, teď nastupuje vlna třetí a myslím, že už konečně na to nastala doba. Spousta restaurací už si k provozu otevírá také food truck. Je to úplně přirozená záležitost, vy samozřejmě dostáváte jídlo, které je k tomu uzpůsobené,“ říká Lukáš Hejlík.
Hmyz na talíři je zážitkem, který na Beko Fresh festival chodí ochutnávat někteří návštěvníci tradičně už několik let. Letos si ovšem přijdou opravdu na své, šéfkuchař Petr Ocknecht bude připravovat smaženou tarantuli se solí, tequilou a agáve sirupem nebo saranče s vegetariánským chilli con carne. Z jižních Čech pak přiveze svoje speciality Fine Food Academy, která bude nabízet například open burger s mečounem nebo softshell krab burger v sépiové housce či burgery s hovězím plemene wagyu.
V souladu s ekologickými trendy se i pořadatelé festivalu letos soustředí na maximální omezení používání plastu. Kromě ekologického nádobí budou mít návštěvníci možnost donést si vlastní příbor nebo sklenici. „Nemusíte se bát, že nebudete mít sklenici kde umýt, v areálu bude dostatek oplachovačů sklenic, stejně tak bude zajištěn oplach sklenic v pivním stanu, abyste si mohli svoje pivo správně vychutnat,“ říká pořadatel Petr Jirásek.