Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kousek od Zděné boudy otevřel sportovně rekreační park Na Větvi. V sobotu dorazilo šest set lidí

Na Den dětí otevřel v městském lese nedaleko restaurace Zděná bouda sportovně rekreační park Na Větvi. Unikátní lanové centrum nabízí tři zavěšená síťová hřiště propojené lávkami. Jen v sobotu na otevření dorazilo areál vyzkoušet šest set dětí.

Park Na větvi se rozprostírá na ploše 560 metrů čtverčních. Tvoří ho unikátní soustava tří síťových hřišť zavěšených v korunách stromů ve výšce od 4 do 5 metrů. Hřiště fungují jako visuté trampolíny, které jsou propojeny výškovými lávkami. Při budování sportoviště se na lávky, veškeré spoje a zavěšení spotřebovalo 5 800 metrů lana, z toho 1 800 metrů lan s ocelovou výztuží. Park je natolik bezpečný, že na rozdíl od klasických lanových center nevyžaduje žádné osobní lanové jištění. „Naše visutá hřiště umožňují skákání, pohupování, procvičování rovnováhy, posilování a rozvoj hrubé motoriky. Vyloučeno není ani klidné relaxování a lesní výhled z jiné perspektivy,“ vysvětluje hradecký stavitel Petr Smola.

Hřiště spojují lávky

To si o Dětském dnu při slavnostním otevření areálu vyzkoušelo mnoho návštěvníků. „Bylo to super. Byl jsem tu s tátou a s kamarádem a moc nás to bavilo. Vydrželi bychom tu do zítra,“ řekl osmiletý Julius Vykydal.



Jednotlivá hřiště spojují tři lávky. Nejdelší z nich měří 18 metrů a její nástupní a výstupní bod je ukotven originálním domečkem na nosných stromech. Vstup na síťovou atrakci lze uzamknout. Děti od 3 do 6 let si mohou přijít pohrát pouze v doprovodu rodičů. Vše je konstrukčně zajištěno lany a ochrannými sítěmi.

V jeden okamžik může sportovní areál využívat až 70 návštěvníků

Na hřiště se vstupuje přes turniket, který hlídá počet návštěvníků. Současně přítomných jich může být až 70. Kdyby bylo zájemců více, je třeba počkat, dokud někdo ze sportovců neodejde. Park vznikal 17 měsíců. Náklady činily 5,5 milionu korun. Z toho takřka 2,5 milionu zaplatilo Ministerstvo pro místní rozvoj a zbylou část Petr Smola. „Již nyní máme plány do budoucna. Během 3-5 let bychom chtěli park modernizovat a rozšířit ho o další lesní atrakce jako je například 3D bludiště,“ prozrazuje Petr Smola.

Sportovní aktivity by měly postupně doplnit i vzdělávací programy zaměřené na přírodu – rostliny, zvířata a celý ekosystém lesa. Park se nachází v městském lese poblíž Malšovic, Nového Hradce a Moravského Předměstí a je dobře dostupný autobusem č. 9. a pak pěšky ze zastávky Zděná bouda.

Autoři | Foto Areál Na Větvi

Štítky na větvi, městský les, lanové centrum, zděná bouda, lávka, les, Mezinárodní den dětí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Kousek od Zděné boudy otevřel sportovně rekreační park Na Větvi. V sobotu dorazilo šest set lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.