Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeman nepodá dovolání v kauze Nečesaný, zproštění je definitivní

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Lukáše Nečesaného, který čelil obžalobě z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Zproštění je tak definitivní. Zeman nevyhověl podnětu Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které se s rozsudkem neztotožňovalo a navrhovalo obrátit se ještě na Nejvyšší soud. ČTK to řekl Zemanův mluvčí Petr Malý. Na rozhodnutí nejvyššího žalobce upozornil server Novinky.cz.

Podle Malého nelze dovolání opřít o žádný ze zákonných dovolacích důvodů. „Tímto mimořádným opravným prostředkem nemůže nejvyšší státní zástupce dosáhnout přezkoumání skutkových okolností případu, jak byla zjištěna soudem prvního stupně a potvrzena soudem odvolacím, a nemůže ani zpochybnit proces hodnocení důkazů těmito soudy," uvedl Malý.

Obžaloba však byla podle Zemana podána důvodně. „Bylo tedy na místě věc projednat v řízení před soudem, a nechat tak průchod spravedlivému procesu," řekl Malý. Nečesaného, který strávil dva roky ve vězení, zprostil letos po řadě zvratů definitivně Vrchní soud v Praze. Rozhodující byl předešlý nález Ústavního soudu.

Pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku se stal před šesti lety, hradecké státní zastupitelství z něj obžalovalo tehdejšího studenta Nečesaného. Obžaloba tvrdila, že uhodil ženu do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

Hradecký soud mladíka nejprve opakovaně poslal do vězení, po zásahu Nejvyššího soudu a změně trestního senátu jej dvakrát zprostil viny. Vrchní soud rozhodnutí vždy zrušil a žádal nové projednání a loni i druhou změnu soudního senátu. Nečesaný ale podal stížnost, které Ústavní soud vyhověl a změnu senátu zrušil.

„Z hlediska ústavních zásad to přesahuje meze, které může Ústavní soud respektovat. Věc se dostala do stadia, kdy je třeba říct dost a konečně rozhodnout," uvedl tehdy ústavní soudce Jan Filip. Poté už vrchní soud zprošťující rozsudek potvrdil. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička v odůvodnění uvedl, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost.

Jeho výrok se stal podnětem k další ústavní stížnosti, podle které Lněnička zneužil svou moc a v podstatě označil Nečesaného za vinného, ačkoliv jej formálně obžaloby zprostil.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Nečesaný, soud, kauza, konec, Pavel Zeman, Petr Malý, Lukáš Nečesaný, okres Jičín, Hořice, Státní zastupitelství ČR, Hradec Králové, ústavní soud, Vrchní soud v Praze, Jan Filip

Zeman nepodá dovolání v kauze Nečesaný, zproštění je definitivní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.