Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Královéhradecký kraj dá do hospicové péče 16 milionů, peníze si rozdělí čtyři zařízení

Královéhradecký kraj letos podpoří hospicovou péči 16 miliony korun. Peníze si rozdělí čtyři hospicová zařízení. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé. Původní požadavky hospicových zařízení o dotaci byly na úrovni 20 milionů korun.

„Cílem je stabilizovat hospicovou péči v rámci Královéhradeckého kraje," řekl před hlasováním zastupitelů náměstek hejtmana pro sociální věci Vladimír Derner (KDU-ČSL). Podle něj dotace od kraje zdaleka nepokryje ztráty jednotlivých zařízení, ty jim pokrývají především dary.

Dotaci od kraje dostanou Hospic Anežky České v Červeném Kostelci na Náchodsku, Domácí hospic Duha v Hořic na Jičínsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku, Domácí hospic Setkání z Rychnova nad Kněžnou a Domácí hospicová péče Oblastní charity Hradec Králové.

PSALI JSME: Královéhradecký kraj navýší podporu hospicové péče na 16 milionů korun 

Derner dnes také připomněl, že kraj připravuje ve spolupráci s Oblastní charitou v Hradci Králové vybudování druhého kamenného hospice v kraji ve Stěžerách u Hradce Králové. Měl by mít kapacitu přibližně 15 lůžek.

Zatím jediné lůžkové zařízení pomáhající nevyléčitelně nemocným lidem v kraji je v Červeném Kostelci. Hospic Anežky České nabízí 30 lůžek. Vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi. Hospic ročně poslouží zhruba 400 lidí, z nichž asi 350 v zařízení zemře.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, hospic, Královéhradecký kraj, Vladimír Derner, Červený Kostelec, KDU-ČSL, Oblastní charita Hradec Králové, Hradec Králové, okres Náchod, Hořice, okres Jičín, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj dá do hospicové péče 16 milionů, peníze si rozdělí čtyři zařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.