Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé po celé republice dnes budou vzpomínat na Václava Havla. V Hradci se sejdou u jeho lavičky

Lidé si dnes v Česku připomenou sedm let od úmrtí československého a českého prezidenta Václava Havla. Na jeho památku budou zapalovat svíčky nebo budou číst úryvky textů jeho děl. Havlovi příznivci také odnesou na Pražský hrad symbolické srdce. Vzpomínkové akce se budou konat kromě Prahy i třeba na Hrádečku, kde měl Havel chalupu a kde 18. prosince 2011 zemřel.

I v Hradci se lidé sejdou, aby na bývalého prezidenta zavzpomínali. Stane se tak ve Wonkově ulici v 17:00 u lavičky Václava Havla. 

Dramatik a někdejší disident Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil 82 let.

Havlovu památku si chtějí lidé na několika místech ČR připomenout čtením z jeho textů. Jedna z akcí se bude konat na pražském Jungmannově náměstí. „Každý, kdo se bude chtít ke vzpomínce připojit, může přijít mezi 11:00 a 18:00 na Jungmannovo náměstí v Praze a pouze chvilku postát, zapálit svíčku, nebo se připojit ke kontinuálnímu čtení z díla Václava Havla," pozvali organizátoři na akci.

Večer pak z náměstí Václava Havla u pražského Národního divadla vyjde průvod na Hradčanské náměstí. V jeho čele pořadatelé ponesou velké srdce, které podle nich má symbolizovat "dobré, co Havel v lidech probudil". Na Hradčanském náměstí zazní proslovy a česká hymna.

Číst z Havlových děl se bude i večer v divadle Alfred ve dvoře v Praze 7 nebo u lavičky Václava Havla v Hradci Králové. Lidé budou přicházet zapalovat svíčky také k jeho chalupě na Hrádečku. Památku Havla chce také položením květiny na jeho hrob uctít předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Autoři | Foto Ben Skála [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], from Wikimedia Commons

Štítky Václav Havel, prezident, úmrtí, výročí, Hradec Králové, Praha, svíčka, Česko, Hrádeček, Pražský hrad, Jaroslav Kubera, Československo, Národní divadlo v Praze

Lidé po celé republice dnes budou vzpomínat na Václava Havla. V Hradci se sejdou u jeho lavičky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.