Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Tři mláďata vzácných hyenek hřivnatých v zoo Dvůr Králové dobře prospívají

Tři mláďata vzácných hyenek hřivnatých, která se 24. března narodila v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem, dobře prospívají. Narození mláďat hyenek patří mezi nejvýznamnější odchovy v historii dvorské zoo a významné je i celosvětově. Chovatelé dnes mláďata odčervili a také je vybavili identifikačními čipy.

Chovný pár téměř dvouletých hyenek dvorská zoo získala loni v květnu z Jihoafrické republiky (JAR) a ve spolupráci se zlínskou zoo chce obnovit záchovnou populaci hyenek v evropských zahradách. V Česku se tento druh velmi náročný na chov rozmnožil poprvé. "V rámci světových zahrad, s výjimkou chovných center v JAR, se hyenky rozmnožily zhruba po 30 letech," uvedla zoo.

"Prohlídku jsme (včera) uskutečnili ve chvíli, kdy samice opustila porodní box a vydala se na procházku. Mláďata jsou nesmírně živá, kontrolu nesla poměrně nelibě a projevovala se velmi dravě," uvedla zooložka Gabriela Linhart. Chovatelé mláďata také zvážili. Nejtěžší váží 1,26 kilogramu, další dvě mají 1,15 a 1,14 kilogramu.

V okolí porodního boxu podle Linhart nadále panuje přísný klidový režim. K mříži boxu ale postupně přicházejí další chovatelé, aby si samice i mláďata zvykly na standardní provoz. Mláďata se také stále více vzdalují od porodní boudy a dá se předpokládat, že se v dohledné době vypraví i do venkovní expozice Pavilonu šelem Joy Adamsonové.

Chov hyenek je náročný zejména proto, že jde o potravní specialisty. "Živí se nejspíš jen dvěma druhy termitů. Naši odborníci na výživu zvířat sestavili zvláštní jídelníček šitý na míru každému zvířeti. Vycházeli z podkladů kolegů z JAR i vlastních zkušeností," uvedl dříve ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. V krmení hyenek kromě sušeného a čerstvého hmyzu figurují i různé granuláty pro hmyzožravce i šelmy a masové směsi.

Safari park pravděpodobně jako jediná zoo na světě nyní chová všechny čtyři druhy hyenovitých šelem. Kromě hyenek hřivnatých chová i hyeny skvrnité, žíhané a čabrakové.

Domovinou hyenek hřivnatých jsou polopouštní a pouštní oblasti jižní, střední a východní Afriky. Je nejmenší ze všech hyen, od kterých se odlišuje vzhledem i způsobem života. Živí se takřka výhradně termity a dalším hmyzem. K snadnému drcení hmyzu má uzpůsobený i chrup, který je korálkovitý. Hyenky mají dlouhý jazyk a velmi lepkavé sliny sloužící k chytání kořisti. V lidské péči se dožívají 15 let a mohou vážit až 14 kilogramů, samci jsou větší než samice.

Dvorská zoo se zaměřuje na Afriku, známá je úspěšným chovem nosorožců či žiraf. Zoo patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, hyenky, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři mláďata vzácných hyenek hřivnatých v zoo Dvůr Králové dobře prospívají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.