Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Hradci Králové vyroste jedna z největších dřevostaveb v České republice. Zázemí v ní najdou Lesy ČR

V Hradci Králové by mělo vzniknout nové sídlo Lesů České republiky (LČR). Má jít o největší administrativní budovu v zemi, která splyne s okolní přírodou. Nová stavba má vzniknout na místě starého objektu ze 70. let minulého století. Pokud půjde vše podle plánu, s její stavbou by se mohlo začít za dva roky.

„Jde o znovu obnovený projekt navazující na architektonickou soutěž a projekt původně vypracovaný naším sdružením v letech 2017–2018, který ale nebyl realizován v důsledku ekonomických obtíží v souvislosti s kůrovcovou kalamitou,” řekl novinářům Vladimír Pacek, ředitel společnosti K4 Architects & Engineers, která zajišťuje projektovou dokumentaci. 

Sdružení architektů a projektantů zpracuje projektovou dokumentaci a do října 2025 zajistí i potřebná stanoviska orgánů státní správy. Na podzim 2025 by chtěl mít podnik i stavební povolení, aby následně mohl vyhlásit soutěž na stavební firmu. Vlastní stavba by mohla začít v roce 2026 a trvat tři roky. Původní stavební povolení pozbylo platnosti. 

"Mnohé se od té doby změnilo, včetně cen materiálů i podmínek stavby, takže je potřeba projekt aktualizovat a doplnit. Vzhledem k tomu je teď předčasné uvádět celkovou cenu stavby," řekl na tiskové konferenci generální ředitel LČR Dalibor Šafařík

Před sedmi lety podnik cenu stavby odhadoval na půl miliardy korun bez daně. Loni státní lesy hovořily o nákladech na úrovni 1,5 miliardy korun. 

„Stavba sídla firmy Lesy ČR bude velmi citlivě zasazena do příměstských lesů města Hradec Králové a její členitý půdorysný tvar bude napomáhat splynutí s přírodou v duchu architektonického konceptu Lesy v lese. Není to zkrátka běžná administrativní budova navržená na standardním obdélníkovém půdorysu někde v městské zástavbě,” dodává Pacek.  

V současné době se počítá s tím, že se bude stavba rozléhat na téměř deseti tisících metrech čtverečních. Její výška přitom nepřesáhne 8,5 metru.  

  

Ohodnoť článek

Foto Chybik+Kristof Associated Architects

Štítky Hradec Králové, Česko, Lesy České republiky, dřevostavba, projekt, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vyroste jedna z největších dřevostaveb v České republice. Zázemí v ní najdou Lesy ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.