Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové vyrazí zhruba tisíc prvňáčků k zápisu do základních škol. Konat se budou i on-line

Hradec Králové připravuje zápis prvňáčků ve svých základních školách. Radnice očekává, že o nástup do základního vzdělání bude mít zájem zhruba tisícovka dětí. Rodiče je budou moci přihlásit on-line i osobně v jednotlivých školách.

„Vloni do našich základních škol nastoupilo kolem devíti set prvňáčků a podobný počet očekáváme i letos. Rodiče mají opět možnost podávat přihlášky elektronicky, což je osvědčená forma,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová (HDK). 

V minulém roce do prvních ročníků nastoupilo zhruba 900 dětí. Letos radnice očekává zhruba tisícovku zájemců. V případě přetlaku na některých ze škol budou rozhodovat předem daná pravidla. Tím hlavním je přednost dětí, které bydlí ve spádové oblasti dané školy. Toto pravidlo dokonce upravuje školský zákon. 

„Druhým je, že škola přijme sourozence žáků, kteří již školu navštěvují. Když je počet zájemců vyšší než možnosti školy, výběr je proveden losováním,“ doplnil vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradce Králové Zbyněk Bárta

On-line zápis do škol se bude konat 25. března. Osobně budou rodiče přihlašovat své děti v pátek 12. dubna od 14:00 do 18:00 a v sobotu 13. dubna od 9:00 do 11:00. 

Kromě zápisů do základních škol radnice v Hradci Králové připravuje i zápisy k předškolnímu vzdělání. V tomto případě je rodičům doporučeno přihlásit dítě elektronicky. On-line zápis bude spuštěn 15. dubna. „Kromě zápisu do prvních tříd se ve městě konají také zápisy do základních uměleckých škol. Přihlášky ke studiu lze podávat jen elektronicky do 30. května, popřípadě telefonicky,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Kateřina Malá.  

V Trutnově budou zapisovat žáky do bilingvního vzdělání  

Základní škola V Domcích v Trutnově letos poprvé nabídne zájemcům takzvanou bilingvní formu vzdělání. Zjednodušeně se dá říct, že děti se polovinu předmětů budou učit v angličtině a druhou v češtině.  

„Následujících pět let budeme postupně v každém dalším ročníku otevírat jednu bilingvní třídu, tudíž za pět let nabídneme tuto formu vzdělávání kompletně pro celý první stupeň. Podmínkou je samozřejmě stálá poptávka, to znamená, že se nám musí přihlásit alespoň 20 dětí na třídu,“ vysvětluje v tiskové zprávě Zuzana Horáková Radová, ředitelka ZŠ V Domcích. 

Výuka se bude konat v tradičně vybavené třídě. Kromě klasického pedagogického personálu se na ní bude podílet i rodinný mluvčí. V angličtině se budou děti učit výtvarnou výchovu, hudební a tělesnou výchovu a také informatiku.   

Zápis do této třídy se bude v Trutnově konat on-line a to v termínu od 1. března do 17. dubna. Prezenčně v prostorách školy je zápis do prvních tříd 4. a 5. dubna 2024 od 14:00 do 18:00. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky základní škola, Hradec Králové, Trutnov, Pavlína Springerová, zápis, prvňák, žáci, žák, student

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vyrazí zhruba tisíc prvňáčků k zápisu do základních škol. Konat se budou i on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.