Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Trutnov má nový ceník poplatků. Více se bude platit za psy, odpady i pobyt ve městě

Zastupitelé v Trutnově schválili nové znění několika vyhlášek. Ty upravují výši ceny například za psy nebo odpady. Právě u těchto dvou položek musí místní počítat s tím, že si sáhnou hlouběji do kapsy. Cenovka ostatních služeb by podle radnice měla zůstat stejná.

Poplatek za odpad se zvedne o více než stovku  

V současné době platí obyvatelé Trutnova za odpad 540 korun za rok. „Je to jeden z nejnižších poplatků ve srovnatelných městech v rámci celé republiky,“ hájí v tiskové zprávě rozhodnutí mluvčí radnice Michaela Dědková. Od 1. ledna budou místní platit 696 korun ročně. Nové znění vyhlášky opět počítá s tím, že od tohoto poplatku jsou osvobozeni lidé starší 70 let. 

Stejně jako v ostatních městech se radnice hájí stále zvyšujícími se náklady na likvidaci nevytříděného odpadu. V letošním roce za likvidaci odpadků zaplatila celkem 30,5 milionu korun. Od občanů se na poplatcích podařilo vybrat pouze 12 milionů. Díky navýšení poplatku radnice od obyvatel města vybere 15,6 milionu korun. Což by mělo pokrýt meziroční náklady na likvidaci odpadu.  

Radnice se současně snaží lidem co nejvíce usnadnit třídění. Letos zavedla u rodinných domů a na sídlišti Šestidomí systém Door-to-Door, který chce v příštím roce rozšířit na další sídliště. Zároveň ve městě instaluje více odpadkových košů na tříděný odpad a v Poříčí otevře druhý sběrný dvůr. 

U psů se zvedne poplatek o 150 korun 

Nová cenovka se bude týkat i majitelů psů, kteří mají svého čtyřnohého mazlíčka v rodinném domě. Ti si připlatí o 150 korun a nově budou do městského rozpočtu odvádět 350 korun ročně.  

„Náklady na čištění ulic od psích exkrementů se stále zvyšují a poplatky přitom nebyly měněny několik let. V okrajových částech města a u snížené sazby pro seniory hrozilo, že náklady na výběr přesáhnou výši poplatku,“ vysvětluje v tiskové zprávě Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova. 

Poplatek z pobytu se zvedne dvojnásobně  

Posledním poplatkem, u kterého se radnice v Trutnově rozhodla zdražit, je takzvaný poplatek z pobytu. Ten současný je nastavený na 20 korun. Od 1. ledna 2024 však vzroste dvojnásobně. A to na 40 korun za den a na osobu.  

„Nově Trutnov již nebude osvobozovat od placení poplatku z pobytu osoby starší 65 let, kteří tvoří významnou část turistů ubytovaných ve městě,“ dodává Dědková.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IC Trutnov

Štítky poplatek, Trutnov, odpad, pes, radnice, peníze, vyhláška

Trutnov má nový ceník poplatků. Více se bude platit za psy, odpady i pobyt ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.