Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podnikatel a bývalý senátor Jiří Hlavatý dnes slaví pětasedmdesátiny

Podnikatel Jiří Hlavatý, který dnes slaví pětasedmdesátiny, je majitelem a generálním ředitelem společnosti Juta Dvůr Králové nad Labem. Jako generální ředitel textilku vede od roku 1989 a od roku 2005 ji celou vlastní. V roce 2013 získal ocenění Podnikatel roku, v letech 2014 až 2017 byl senátorem a v roce 2017 krátce poslancem.

Hlavatý se narodil 29. července 1948. Vystudoval strojní inženýrství na Vysoké škole strojní a textilní v Liberci. Poté nastoupil v roce 1972 do Juty, nejprve jako dělník, později se stal vedoucím provozu, vývojářem, technologem i vedoucím prodeje. V roce 1989 byl jmenován generálním ředitelem firmy. Po privatizaci, kdy Jutu ovládly investiční fondy, založil v roce 1998 společnost Jutaplast, která koupila 78 procent akcií firmy. Později vyplatil společníky a ostatní akcionáře a v roce 2005 se stal jediným majitelem firmy.

Hlavatý je ženatý, má syna. V roce 2015 dostal od prezidenta Miloše Zemana medaili za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

V roce 2014 byl zvolen jako nestraník za hnutí ANO do Senátu v obvodu Trutnov. Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 kandidoval opět jako nestraník za hnutí ANO, byl zvolen a tím pádem zanikl jeho senátorský mandát a prezident vyhlásil doplňovací volby do Senátu. Hlavatý ale uvedl, že nebyl s uvedeným ústavním principem obeznámen a navzdory své účasti na kandidátce do Sněmovny se nechtěl stát poslancem. Na základě toho se rozhodl opět kandidovat do Senátu v doplňovacích volbách. Poslaneckého mandátu se vzdal v listopadu 2017 a v lednu 2018 při doplňovacích volbách do Senátu nakonec prohrál s Janem Sobotkou.

Juta vyváží do 64 zemí světa

Společnost Juta, jejíž historie sahá až do poloviny 19. století, má těžiště výroby ve Dvoře Králové, kde má osm závodů. Další závody má v Olomouci, Jaroměři, Úpici, Turnově, Bernarticích u Trutnova a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Firma vyváží do 64 zemí světa. Za loňský rok dosáhly tržby společnosti 9,01 miliardy korun, zisk před zdaněním dosáhl 1,02 miliardy. Společnost ke konci loňského roku zaměstnávala přes 2000 lidí. Pro letošní rok si firma dává menší cíle kvůli levným dovozům z Asie a zastavení vývozu na Ukrajinu a do Ruska.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jiří Hlavatý

Štítky ČR, textil, 29. července, Juta, Hlavatý, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatel a bývalý senátor Jiří Hlavatý dnes slaví pětasedmdesátiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.