Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes je den proti násilí na ženách. Bojuje proti zneužívání i domácímu násilí

Domácí násilí, sexuální zneužívání nebo obchod se ženami. To všechno jsou věci, proti kterým se bojuje v rámci Mezinárodního dne proti násilí na ženách, který připadá na 25. listopad. Policejní mluvčí připomíná, že oběti domácího násilí se většinou samy od sebe se svým problémem nesvěřují, naopak se ho snaží tajit a zároveň popisuje, jak policisté postupují při pomoci ženám, které staly oběťmi domácího násilí.

Cílem násilníka je získat převahu, kontrolu a moc

Domácí násilí je chování, která vyvolává v partnerském soužití nebo v širší rodině u jednoho strach z toho druhého, i když jsou na sobě tito lidé často citově nebo finančně závislí.

„Cílem násilníka je získat převahu, kontrolu a moc. Domácí násilí může mít podobu fyzického, sexuálního či psychického násilí, sociální izolace a ekonomické závislosti. Jeho znaky jsou opakovanost, nárůst intenzity, probíhá v soukromí většinou beze svědků a jsou jasně vymezené role násilné a ohrožené osoby,“ popsala na policejním webu mluvčí Monika Schindlová.

Oběti domácího násilí se většinou samy od sebe se svým problémem nesvěřují, naopak se ho snaží tajit a často se za něj stydí. „Obvykle ohrožená osoba vyhledá pomoc až po delší době, nebo až když jí jde o život. Ženy se často sebeobviňují a násilné chování přítele či manžela omlouvají, hledají vinu samy v sobě. Násilníci se na veřejnosti prezentují zcela odlišně než doma za zavřenými dveřmi,“ uvádí mluvčí a připomíná, že nikdo nemá právo ubližovat druhému.

Policisté mohou rozhodnout o vykázání násilné osoby ze společného obydlí

Jednání násilníků podle policie naplňuje znaky přestupků nebo dokonce trestných činů. Trestní oznámení o domácím násilí mohou lidé podat přímo na policejní stanici, a to ústně, písemně nebo telefonicky. Policie však prověřuje i anonymní oznámení a v případě, že jsou v ohrožení děti, je možné se obrátit na Odbor sociálně právní ochrany dětí a mládeže na městském úřadu.

Policisté mohou rozhodnout o vykázání násilné osoby ze společného obydlí, a to na dobu deseti dnů. „Vykázání má preventivní charakter, odvrací se jím aktuální hrozící násilný útok. Oběť má možnost v té době podat u civilního soudu návrh na předběžné opatření. Soud v něm může násilné osobě uložit, aby společné obydlí opustila, a aby se zdržela jakéhokoliv kontaktování ohrožené osoby, a to na dobu jednoho měsíce až jednoho roku,“ doplnila mluvčí a vysvětlila, že policie provádí kontroly, zda vykázaná osoba výzvu dodržuje.

Ohodnoť článek

Foto Neodkládej to

Štítky domácí násilí, Mezinárodní den proti násilí na ženách, zneužívání, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je den proti násilí na ženách. Bojuje proti zneužívání i domácímu násilí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.