Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Většina čtenářů Hradecké Drbny s vytvořením pětikoalice v Hradci Králové nesouhlasí

Tento týden v Hradci Králové budou pokračovat vyjednávání o nové pětikoalici, která by měla krajskou metropoli vést v následujících čtyřech letech. Jde o spojení koalice HDK a TOP 09 s podporou HP a LES, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a hnutí Rozvíjíme Hradec. Vítězné hnutí ANO by skončilo v opozici. Podobně jako SPD.

V anketě, kterou Hradecká Drbna, vydala po zveřejnění výsledku voleb hlasovalo zhruba 5,5 tisíc čtenářů. Podvodem na voliče označila vytvoření koalice většina z nich. Konkrétně jde o 65 procent. 21 procent lidí s vytvořením nového uskupení souhlasilo. Matematika je v tomto neúprosná. Vytvořená pětikoalice by v hradeckém zastupitelstvu získala 21 křesel, což je nadpoloviční většina. Zástupci ANO a SPD by tak museli do opozice.  

Souhlasíte s vytvořením široké pětikoalice HDK, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a Zelených s hnutím Rozvíjíme Hradec?

Celkem hlasovalo5558 čtenářů

Vyjednávání o nové koalici pěti politických subjektů má pokračovat tento týden. První schůzky se lídři zúčastnili už v den voleb. Podle nich nešlo o oficiální schůzku. Ta se v kanceláři Pirátů konala až ve čtvrtek. „Během schůzky jsme došli k závěru, že se nám podaří domluvit se. V dalším vyjednávání budeme pokračovat tenhle týden,“ řekla Hradecké Drbně lídryně HDK Pavlína Springerová (HDK). 

Právě Springerová je hlavní adeptkou na primátorku města. Hradec Králové by mohl poprvé v historii získat primátorku. O jednotlivém rozdělení funkcí se lídři zatím nechtějí vyjadřovat. Například ODS však uvedla, že považuje obsazení čtyř postů radních. Už v den voleb se také začalo spekulovat o tom, že se zvýší počet náměstků. Ze současných čtyř by jich mohlo být šest. „Někteří se zhlédli v modelech jiných měst. Například v Olomouci je těch náměstků šest,“ uvedl dnes pro naší redakci jednička ODS Miroslav Hloušek.   

V Královéhradeckém kraji letos o přízeň voličů v komunálních volbách usilovalo 11 177 kandidátů. O místa zastupitelů se ucházeli ve 447 městech a obcích.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky anketa, Hradec Králové, koalice, vyjednávání, spolupráce, ANO, opozice, výsledek, voleb, názor, čtenář, Hradecká Drbna, volby, politika, Drbna.cz, ODS, Hudební divadlo Karlín, ANO 2011, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, TOP 09, Pavlína Sp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Většina čtenářů Hradecké Drbny s vytvořením pětikoalice v Hradci Králové nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.