Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Pod čarou v Hradci Králové skončilo osm hnutí. Pohoršila si ČSSD i Koalice pro Hradec

Do zastupitelstva letos chtělo 15 politických subjektů. To se nakonec povedlo sedmi z nich. Pod čarou potřebné pětiprocentní hranice skončila například Koalice pro Hradec, která v zastupitelstvu doposud byla. Pohoršilo si i ČSSD, které skončilo na předposledním místě. Do vedení města se neprobojovali ani komunisté nebo nově vzniklé hnutí Hradečtí kantoři s podporou Nestraníků.

Jeden z největších debaklů letošních voleb zažilo ČSSD, které získalo jen 1,8 procenta hlasů a skončilo na předposledním místě. „Ten výsledek není dobrý. Ale určitě to není tak, že bychom to teď chtěli zabalit. To určitě ne,“ potvrdil dnes Hradecké Drbně lídr kandidátky Jan Král.  

Během letošních voleb byl ambicí ČSSD návrat do zastupitelstva. „Bez toho by to nemělo smysl dělat,“ uvedl Král. Za úspěch by však považoval i stejný výsledek, se kterým sociální demokraté skončili při posledních volbách v roce 2018. Tedy zhruba kolem 3,5 procenta.  

„Teď bude důležité vyhodnotit, co jsme udělali špatně. Proč se nám občany v Hradci Králové nepodařilo oslovit. A máme čtyři roky na to, připravit se na další komunální volby,“ uzavřel rozhovor Král.  

VOLBY 2022: Zastupitelstvo Hradce se z poloviny obměnilo. Vypadly z KSČM a Koalice pro Hradec

Sedmatřicetičlenné zastupitelstvo Hradce Králové se po volbách z poloviny obměnilo. 19 zastupitelů bude nových, pokračovat bude 18 původních. Do zastupitelstva se nedostaly KSČM a lidovecká Koalice pro Hradec. Novými stranami v zastupitelstvu...

Zklamání ve volebním štábu včera večer panovalo i u Koalice pro Hradec, která svoje místa v zastupitelstvu neobhájila. Skončila první pod čarou s 4,71 procenty hlasů. „Na tomhle výsledku není co komentovat,“ řekla dnes dopoledne Hradecké Drbně lídryně koalice Růžena Divecká, která od voličů dostala 1 708 preferenčních hlasů.  

Cílem koalice bylo obhájit tři dosavadní mandáty v zastupitelstvu. „Voliči ANO a SPD nevolí podle lidí, ale, podle politického přesvědčení. A podobné skalní voliče má v Hradci Králové i ODS,“ vysvětluje Divecká. Podle jejích slov mohli voliči koalice letos volit jiné subjekty. Zejména Hradecké kantory, Hradečáky nebo Starosty a Nezávislé.  

„V následujících dnech se sejdeme a vyhodnotíme, co se stalo. A co bude dál. Tuhle značku jsme budovali dlouhá léta a rozhodně bychom ji teď neměli zahodit,“ řekla Drbně Divecká. Je tak opět možné, že Koalici pro Hradec opět uvidíme u dalších komunálních voleb.   

Do zastupitelstva se dále nedostali zástupci Starostů a Nezávislých, Hradečtí kantoři, hnutí Hradec s rozumem, Hradečáci a uskupení Roma Luma. Hradecké zastupitelstvo také opouští komunisté.  

"Zdá se, že se do ve zvýšené míře do hlasování promítli pocity z celostátní politiky. Nyní si necháme nějaký čas na rozmyšlenou a pak se rozhodneme, zda a jak budeme pokračovat," uvedl pro Hradeckou Drbnu lídr hnutí Hradečtí kandtoři Jan Faltýnek. Ani toto nové uskupení se do městského zastupitelstva neprobojovalo.

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů. Na druhém místě skončila koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,67 procenta a sedm mandátů. Na třetím místě je ODS s pěti mandáty a 10,27 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostali i Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec, SPD a koalice Změna pro Hradec a Zelení.   

Ohodnoť článek

Foto ČSSD

Štítky volby, komunální, Hradec Králové, ČSSD, Koalice pro Hradec, zastupitelstvo, hlasování, debakl, ČR, Královéhradecký, kraj, výsledky, koalice, Jan Král, komunální volby, ODS, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Pod čarou v Hradci Králové skončilo osm hnutí. Pohoršila si ČSSD i Koalice pro Hradec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.