Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba Odlehčovací služby Honkova je hotová. První klienty přijme už v pondělí

Dočasná péče o lidi, kteří potřebují neustálou asistenci a dohled. Tak by se zjednodušeně dala popsat funkce Odlehčovací služby Honkova. Tu Hradec Králové začal stavět před dvěma lety. Tento týden byla stavba dokončena. Celková cenovka se vyšplhala na 136,4 milionu korun.

Odlehčovací službu Honkova bude provozovat městem zřízená společnost Sociální služby Hradec Králové. Do plného provozu se uvede příští týden 27. června. „Již několik týdnů evidujeme poměrně velký zájem o využití této služby. První klienty máme v plánu přijmout hned v pondělí. Předpokládáme, že kapacity se nám budou během prázdnin rychle plnit,“ informuje v tiskové zprávě ředitel Sociálních služeb města Hradec Králové Robert Černý

Nová budova je kompletně bezbariérová a uzpůsobená i pro trvale ležící pacienty. K dispozici je celkem 35 pečovatelských lůžek. Nová budova bude sloužit především pro rodiny, které se musí 24 hodin denně starat například o seniory nebo osoby se zdravotním postižením. Právě tento klient může být dočasně do odlehčovací služby umístěn.  

„Věřím, že klienti zde budou spokojení a bude se jim tu líbit. Totéž předpokládám u příbuzných klientů odlehčovací služby, kteří budou mít jistotu, že jejich blízcí jsou v dobrých rukách a je o ně náležitě postaráno,“ uvádí v tiskové zprávě primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Jedna z největších investic města 

Novou odlehčovací službu se nakonec podařilo dokončit s cenovkou 136,4 milionu korun. 47,7 milionu město získalo z dotace. „Jedná se o jednu z největších investic do sociální oblasti v Hradci Králové v novodobé historii,“ uvedl ve zprávě náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Samotná stavba budovy vyšla na 127,4 milionu korun. „Za zdravotnické vybavení, nábytek, techniku a další zaplatilo město více než devět milionů korun včetně DPH,“ doplňuje náměstek. Mezi dalším vybavením je IT technika, zahradní i kancelářský nábytek, zdravotnická lůžka nebo matrace. To vše z městského rozpočtu.   

Nová odlehčovací služba je zařazena do krajské sítě sociálních služeb a její provoz bude financován prostřednictvím vyrovnávací platby na základě krajského pověření k výkonu veřejné služby, k němuž město Hradec Králové v rámci dotačních řízení přistupuje. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky Honkova, služba, odlehčovací, Hradec Králové, stavba, sociální, otevření, klient, příjem, sociální služby, ODS, Jiří Bláha, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba Odlehčovací služby Honkova je hotová. První klienty přijme už v pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.