Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Billboard vyzývající k nákupu zbraní pro Ukrajinu, zadavatelé hledají novou plochu

Několik týdnů před vlakovým nádražím v Hradci Králové budil vášně netradiční billboard na podporu Ukrajiny. Reklama s fotografií prezidenta Zelenského vyzývala kolemjdoucí k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Reklamní agentura po stížnostech však billboard odstranila. O situaci se nyní zajímá i ukrajinská ambasáda a zadavatelé hledají novou plochu.

Reklamní plocha u vlakového nádraží v Hradci Králové budila velkou pozornost. Od konce dubna tu byl k vidění billboard, na kterém byla fotka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s popisem „Skutečný prezident – kupte mu zbraně!“. Na billboardu bylo číslo účtu i platební QR kód na sbírku, kterou vyhlásila ukrajinská ambasáda.

Na reklamu se složili aktivisté z občanského spolku Mluvme spolu, kteří mezi sebou vybrali 25 tisíc na pronájem plochy na tři měsíce. Jenže ve skutečnosti byla reklama vylepena zhruba polovinu smluvené doby. Poté reklamní agentura BigMedia billboard stáhla se zdůvodněním, že si na něj lidé stěžují.

„Na základě masových reakcí veřejnosti, která se na nás obracela bezprostředně po vylepení motivu s tím, že u nich vzbuzuje pocit strachu, jsme usoudili, že právě toto ustanovení může motiv porušovat, a po důkladném zvážení jsme se rozhodli reklamu odstranit,“ napsala pro Deník N mluvčí společnosti BigMedia Pavlína Stránská s tím, že zákon o regulaci reklamy zakazuje používat prvky násilí nebo využívající motivu strachu.

O osud billboardu se nyní zajímá i ukrajinská ambasáda. „Kontaktoval nás zástupce z ukrajinské ambasády v České republice. Zajímala ho situace ohledně billboardu a zdůvodnění odstranění firmou BigMedia. Zároveň uvedl, že by nás rádi podpořili v opětovném umístění billboardu. Ukrajinský velvyslanec je ochotný tomu dát „záštitu“ – doporučení,“ řekl Hradecké Drbně Vít Luštinec, zástupce spolku Mluvme spolu.

Podle ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise je zdůvodnění společnosti BigMedia nesmyslné. „Z něj totiž vyplývá, že charitativní účet, který velvyslanectví Ukrajiny zřídilo a vede v těsné spolupráci s Ministerstvem obrany České republiky a ze kterého nakupuje zbraně pro ukrajinské vojáky, kteří brání Ukrajinu před ruskou genocidou a střeží mír v Evropě, ‚vyvolává strach z avizovaného násilí‘,“ uvedl diplomat pro Deník N.

Spolek Mluvme spolu, který si reklamní plochu u nádraží pronajal, se také svého billboardu tak snadno vzdát nechce. „Pokusili jsme se oslovit konkurenční společnost, která pronájem billboardů v Hradci Králové také nabízí, a čekáme, jestli vyvěšení bude možné. Také hledáme další majitele legálních plakátovacích ploch, kteří by byli ochotní motiv vylepit. Budeme rádi, když se nám někdo ozve,“ dodává Luštinec s tím, že v případě zájmu spolek poskytne tiskovou online verzi plakátu k vlastnímu využití. Spolek také na svém Facebooku zveřejnil číslo transparentního účtu, na který mohou lidé výlep billboardu finančně podpořit.  

K podání stížnosti na billboard vyzýval veřejnost na svém webu Institut práva a občanských svobod ProLibertate. Podle spolku je propagace nákupu zbraní pro účely válečných operací v rozporu s morálkou a právem. Institut uvádí, že podobné reklamy podporují strach z války u dětí i dospělých.

„Zřejmě se jedná o reklamu zaměřenou na střelné zbraně a střelivo, tedy o reklamu, která musí splňovat podmínky § 6 zákona,“ uvádí spolek Pro Libertate. Podle příslušného zákona totiž může být reklama na zbraně a střelivo šířena jen odborníkům a podnikatelům v oblasti výroby, v prostorách, kde se zbraně vyrábí nebo v odborných publikacích.

Firma BigMedia tedy nakonec billboard zhruba v polovině sjednané lhůty stáhla – přestože podobu plakátu před výlepem sama schválila.

Stažení billboardu vyvolalo velké nadšení především u lidí, kteří na sociálních sítích sdílí proruskou propagandu a považují Ukrajinu za agresora konfliktu a bezpečnost ohrožující zemi plnou nacistů včetně Volodymyra Zelenského. „Super práce! Nepotřebuji toho fašistickýho feťáka vidět! Už se nedívám ani na zprávy!“ píše na Facebooku na adresu ukrajinského prezidenta Jitka Kratochvílová. „Vrah a vyděrač,“ přidává se Kamil Jouda. „Ať si udělá prak… Chová se jako malý umanutý kluk,“ komentuje Miroslava Prymková.   

„Bohužel společnost BigMedia se projevila jako užitečný Putinův idiot, kterému tleskají proruští kolaboranti typu Jiří Černohorský. (Ten byl v únoru 2022 zatčen za podporu ruské invaze na Ukrajinu a je obviněn ze spáchání trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.),“ reaguje na svém Facebookovém profilu spolek Mluvme spolu.

Někteří ale poukazují na to, že právě odstranění reklamy přineslo billboardu větší slávu než jeho několikatýdenní vylepení. „Vy tady masturbujete nad tím, že jste odpárali jeden billboard, a přitom vám vůbec nedošlo, že tomu billboardu ukrutně zvednete mediální dosah. Kolik mohl ten billboard vydělat? Kolik lidí to mohlo přimět k tomu, aby si řekli "jo hele, tam musím poslat "? Díky vám si toho jednoho billboardu všimly stovky, možná tisíce lidí a poslaly během jednoho dne na zbraně pro Ukrajinu víc, než ten billboard vydělal za celou dobu dohromady,“ baví se pod příspěvkem o odstranění reklamy Martin Trojan.

„Agrese putinovského Ruska na Ukrajině znamená nepředstavitelné krutosti a nesmyslného násilí. Ztráty ukrajinské armády činí podle posledních zpráv poradce prezidenta Zelenského i více než tisíc mrtvých a zraněných za den. V České republice je ale nepředstavitelný problém billboard, který tvrdí, že Ukrajina potřebuje zbraně…“ poukazuje na kontroverzi spolek Mluvme spolu.

Fake news v plném proudu

Mediálním prostorem se neustále šíří řada fake news, které kopírují ruskou propagandu a snaží se vylíčit Rusko jako oběť konfliktu. Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR také upozorňuje, že řada dezinformátorů, kteří dříve šířili falešné zprávy o covidu, se nyní přeorientovalo na odborníky na dění v souvislosti s Ukrajinou. A někteří oba narativy propojí. „Například konspirátor Libor Malý tvrdí, že ti, kteří podporují Ukrajinu, jsou zrádci Československa a ovce, které jsou ovládané skrze v očkování přítomný oxid grafenu,“ varuje před dezinformátorem CTHH MV.

Falešné zprávy nejsou podle mediálních odborníků ničím novým, hojně se například používaly k matení protivníka za druhé světové války, nikdy však jejich šíření nebylo tak snadné a nemělo tak velký dosah jako s rozmachem sociálních sítí. V souvislosti s válkou na Ukrajině lze pozorovat dvě hlavní linie šířících se lživých zpráv – první popisuje nacisty na Ukrajině a druhá se aktuálně zaměřuje především na samotné uprchlíky.  

 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mluvme spolu

Štítky Zelenskyj, billboard, Hradec Králové, reklama, aktivisté, zbraně, Ukrajina, nádraží, sbírka, zbraň, Volodymyr Zelenskyj, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, Vladimir Vladimirovič Putin, Česko, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Billboard vyzývající k nákupu zbraní pro Ukrajinu, zadavatelé hledají novou plochu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.