Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé Jičína zamítli přejmenování ulic Ruská a M. Koněva

Zastupitelé Jičína zamítli podněty vyzývající k přejmenování ulic Ruská a M. Koněva. Učinili tak na základě výsledků ankety, v níž lidé a firmy možnost přejmenování ulic jednoznačně odmítli. Pro zamítnutí přejmenování ulic dnes hlasovalo 17 zastupitelů, dva byli pro a jeden se zdržel. Už dříve dala na základě ankety záporné stanovisko k přejmenování ulic rada města.

V anketě se proti změně názvu vyslovilo 86 procent ze 152 lidí a firem, kteří v anketě vyjádřili názor. Anketou, která trvala od 25. dubna do 13. května, radnice reagovala na agresi Ruska vůči Ukrajině a s tím související podněty občanů ohledně přejmenování ulic, jejichž názvy mají vztah k Rusku.

Svůj názor v anketě mohli radnici sdělit pouze obyvatelé obou ulic a firmy, které v nich mají sídlo nebo provozovnu. V Ruské ulici má bydliště asi 230 dospělých obyvatel a v Koněvově ulici kolem 80. Firem je v obou ulicích asi 40.

V Ruské ulici radnice lidem a firmám doručila 237 anketních lístků. Vrátilo se jich 98 a z nich 92 se vyjádřilo proti přejmenování ulice, šest bylo pro. V Koněvově ulici dostalo anketní lístek 111 lidí a firem. "Odevzdáno tam bylo 54 lístků, z nichž na 39 stálo NE a na 14 ANO. Jeden hlas byl neplatný," řekl mluvčí radnice Jan Jireš. Účast v anketě byla 44 procent.

Podle radnice měla anketa odhalit, zda si obyvatelé ulic změnu vůbec přejí. Zastupitelstvo i rada města zaujaly k otázce přejmenování neutrální stanovisko. Názor lidí a firem z dotčených ulic chtělo město znát i proto, že změna názvu ulic je změnou adresy, s níž jsou spjaté administrativní povinnosti i náklady.

Debatu anketa vzbudila na konci dubna i na sociálních sítích. Mnoho diskutujících možné přejmenování z různých důvodů odmítlo. Někteří poukazovali na to, že místo změn názvů ulic by radnice měla zaměřit pozornost na opravu chodníků a silnice v obou ulicích i jinde po městě.

Anketní lístky dostali lidé do poštovních schránek, odevzdávat je mohli do uren na podatelně městského úřadu v budově Aris a v restauraci U Všech čertů. Firmy dostaly anketní lístek datově, hlasovat mohly elektronicky přes datovou schránku nebo vhozením lístku do urny.

Praha po vpádu Ruska na Ukrajinu přejmenovala část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů. V Praze 3 zastupitelé v úterý posvětili přejmenování Koněvovy ulici na Hartigovu podle prvního žižkovského starosty.

Naopak v Ústí nad Labem přejmenování ulic Moskevská, Žukovova a Koněvova zastupitelé neschválili. V České Lípě lidé v anketě odmítli přejmenování ulic Moskevská a Ruská.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Jičín, anketa, radnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Mají rozum, s Ukrajinou je to trochu jinak, než se propaguje. Když Ukrajina bombardovala v r. 2014 Dombas, to nikoho netrápilo, jsme pokrytci. Je to pouze Rusko Ukrajinský konflikt a nikdo další se do toho nemá míchat, zatáhli nás do války proti naši vůli.

Pátek, 24. června 2022, 10:53Odpovědět

Zastupitelé Jičína zamítli přejmenování ulic Ruská a M. Koněva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.