Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Krkonoších vzniká informační archa regionu

Zapsaný ústav Paměť Krkonoš z Horního Maršova na Trutnovsku připravuje spuštění webové aplikace Archa Krkonoš®, v níž bude uloženo a zpřístupněno mnoho dat a obrazových dokumentů z regionu. Cílem je systematicky zpracovat historii jednotlivých domů, lidí, krkonošských rodů, organizací, autorských i sbírkových obrazových dokumentů, řekl jeden z autorů projektu, krajinný ekolog a vydavatel časopisu Veselý výlet Pavel Klimeš, který se věnuje badatelské činnosti ve východních Krkonoších přes 30 let.

Aplikace by měla být spuštěna začátkem října a zatím nabídne informace asi o 50 objektech a lidech, kteří měli k těmto stavbám vztah, a to v oblasti Modrého, Obřího a Růžového dolu v dnešní Peci pod Sněžkou. „Zatím půjde o reprezentativní vzorek. Aplikace je hotová, jen je potřeba ji nakrmit informacemi, daty, dokumenty, fotografiemi,“ řekl Klimeš.

Postupně by měla informační elektronická archa obsáhnout většinu Krkonoš. „Půjde vlastně o nikdy nekončící proces, protože chceme zaznamenat nejen historii, ale i současnost. Archa Krkonoš bude otevřena v podstatě všem, kdo má k regionu co říci a předloží hodnověrné údaje o svých předcích či událostech,“ řekl Klimeš. Podle něj si lze aplikaci představit jako jakýsi historický adresář Krkonoš propojujícího jednotlivý dům či drobnou stavbu s konkrétní osobou, rodinou, organizací, spolkem, profesí, lokalitou nebo výraznou událostí.

Mozkem projektu bude redakce badatelů, kteří budou editovat jednotlivé rubriky. „Sebraná data a dokumenty budou vyhodnocovat, třídit, vkládat do databáze podle již originální vypracované metodiky,“ řekl Klimeš. S redakcí by měli spolupracovat i fotografové či laičtí zájemci o místní historii. „V ČR jde o unikátní projekt, o ničem takovém nevím,“ dodal.

Archu Krkonoš autoři projektu označili za první pokus o vytvoření uceleného rodokmenu Krkonoš s pohnutou historií, kterou zásadním způsobem ovlivnil poválečný odsun německy hovořících starousedlíků, potomků kolonizátorů Krkonoš také z alpských zemí, stejně jako příchod a osudy nových osadníků po druhé světové válce.

Ústav Paměť Krkonoš vznikl jako nestátní nezisková instituce v září 2014. Hlavním posláním je záchrana, zachování, zpracování a zpřístupnění dokumentů a děl k historii i současnosti regionu. Cílem je i zpřístupnění informací, vybudování a provoz badatelny a knihovny, organizace archivní, archivně badatelské a dokumentační činnosti, vytváření podmínek pro badatelské a výzkumné týmy i jednotlivce zabývající se Krkonošemi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, aplikace, fotografie, archa, historie, Pavel Klimeš, projekt, okres Trutnov, Horní Maršov, druhá světová válka, Pec pod Sněžkou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších vzniká informační archa regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.