Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Re-use projekt v Hradci Králové má úspěch. Rozšířil se o další sběrný dvůr

Projekt re-use v Hradci Králové začal fungovat v roce 2020. Postupem času se ukázal jako užitečný, proto ho nyní radnice rozšířila. V lednu se otevřela už čtvrtá pobočka ve městě. Na takzvané re-use pointy mohou lidé nosit nepotřebné věci, které si mohou koupit jiní. Kompletně celý výtěžek z projektu je věnován na výsadbu nových stromů. V loňském roce to bylo 65 tisíc korun.

„Když jsme v roce 2020 odstartovali projekt re-use a otevřeli první takové místo, doufali jsme, že tato služba bude mít úspěch. Nečekali jsme ale, že se bude těšit až takové oblibě a podaří se vybrat tak vysokou částku,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). 

Jelikož re-use pointy vyhledává stále více lidí, rozhodlo se město otevřít čtvrté. To je ve sběrném dvoře U Labe v Říční ulici. Jako první bylo odběrné místo zřízeno ve sběrném dvoře Bratří Štefanů. Následně se přidal i sběrný dvůr Na Brně a Temešvár.  

V Hradci Králové projekt re-use funguje prakticky rok a půl. Za tu dobu se podařilo vybrat víc než 70 tisíc korun. Jen za loňský rok jde o částku kolem 65 tisíc korun. Vybrané finance jsou darovány společnosti Městské lesy na nákup sazenic a výsadbu nových stromů.   

Hlavním úkolem je předejít vzniku odpadu  

Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že hlavním úkolem je obnova zeleně, není tomu tak. Myšlenkou re-use pointů je předcházet vzniku odpadu. Na těchto místech skončí věci, které by normálně občané odvezli do sběrných dvorů. Odtud si je za malé peníze mohou koupit jiní.  

„Přijímáme předměty jako například nejrůznější domácí potřeby, nádobí, knihy, hračky, sportovní vybavení, nářadí, nábytek, dekorace, jízdní kola, potřeby pro děti jako kočárky a autosedačky. Ceny těchto předmětů se pohybují od 10 do 200 korun,“ popisuje fungovaní pointů ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.  

Mezi dalšími věcmi případní zájemci najdou i nábytek. Především skříně, stoly nebo postele. Právě nábytek je možné odevzdávat pouze do sběrného dvora Temešvár. „Ten funguje jako takzvaná nábytková banka,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Stejně tak zde zájemci najdou prostor výhradně pro knihy.  

Hradec trápí černé skládky. Částečně pomáhají alespoň fotopasti

Ačkoliv se Hradci Králové dlouhodobě daří snižovat množství nevytříděného odpadu, město stále trápí černé skládky. Někteří lidé jsou schopni ke kontejnerům odložit posilovací stroje, kuchyňské spotřebiče nebo celý nábytek. Vypátrat jejich...

Re-use pointy se rozšiřují i do dalších měst  

Svůj re-use point má například i město Trutnov. Funguje na stejném principu. Výtěžek z jeho provozu radnice investuje na provoz psího útulku. „Cílem projektu je zlepšit využitelnost zdrojů a energie prodlužováním životního cyklu předmětů. Zároveň se tím sníží objem odpadu, který končí na skládce v Bohuslavicích,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Re-use point je otevřený každé pondělí, středu a pátek. 

V Trutnově funguje od 1. listopadu. Za první měsíc fungování vydělal přes pět tisíc korun. „Máme velkou radost, projekt se mezi lidmi ujal a po prvním měsíci od otevření jsme pro útulek získali částku 5 290 korun,“ upřesňuje vedoucí odboru životního prostředí Vendula Kasperová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky re-use, odpad, projekt, skládka, Hradec Králové, prodej, nákup, les, strom, vysazení, peníze, sběrný dvůr, ODS, Trutnov, Alexandr Hrabálek, Temešvár, Ivan Adamec, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Re-use projekt v Hradci Králové má úspěch. Rozšířil se o další sběrný dvůr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.