Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Je spor města a Sionu u konce? Radnice nás v těchto prostorech nechá do června, tvrdí ředitel školy

V druhé polovině roku ukončila hradecká radnice nájemní smlouvu soukromé škole Sion. Na vystěhování ji dala tři měsíce. Magistrát tvrdil, že potřebuje prostory pro děti ze svých školek, naopak ředitel Sionu si stál za tím, že se během školního roku stěhovat nebude. Podle ředitele školy došlo k dohodě. Naopak primátor města na tiskové konferenci mluvil o sankcích.

Ředitel soukromé školy SION Denis Doksanský věří, že se podařilo spor o městské prostory vyřešit jednou pro vždy. Hradecké Drbně řekl, že došlo ke vzájemné dohodě a škola může v Mandysově ulici zůstat do června.  

„Před koncem roku jsme se dohodli, že nás město během ledna osloví s podmínkami, za kterých tam zůstaneme. Zároveň jsme jim slíbili, že se k těmto podmínkám do týdne vyjádříme,“ řekl Doksanský. Podle jeho slov však zatím žádnou nabídku nedostal.  

Radnice chtěla děti Sionu vystěhovat kvůli rekonstrukci mateřské školy Sluníčko, se kterou se mělo začít na jaře letošního roku. „Město muselo řešit nelehkou situaci, kam umístí čtyři třídy, tedy přibližně sto dětí ze školy Sluníčko. Původně měla být část umístěna do školní budovy v Mandysově ulici. Nájemce ale tyto prostory neopustil, i přes výpověď a porušení smluvních podmínek je využívá dál,“ napsala v oficiálním vyjádření radnice mluvčí Hradce Králové Kateřina Šmídová.  

I přes to se zdá, že město řešení našlo. Zhruba polovina dětí by měla být přemístěna do školní budovy ve vlastnictví města, ve které doposud sídlila Metropolitní univerzita Praha. Část dětí by také dočasně měla být umístěna v bývalé škole v Třebši, kde sídlí pracoviště mateřské školy Sluníčko. „Detaily stěhování stále město řeší s vedením školy,“ dodala Šmídová.  

I přesto, že se jeví situace jako dočasně vyřešená, mluvil na tiskové konferenci primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) o případných sankcích. Podle smlouvy se mohou údajně vyšplhat až na desetinásobek původního nájmu. To by činilo částku přes jeden milion korun.  

Milion je úplně mimo realitu, tvrdí ředitel  

Podle Doksanského by podobná sankce omezila provoz jakékoli základní nebo mateřské školy. „Pokud pan primátor o financování škol něco tuší, musí vědět, že je tato částka úplně mimo realitu,“ řekl. Podle jeho slov žádná škola takový zisk negeneruje. „Město by tím vlastně řeklo úplně to samé, jako kdybychom se měli vystěhovat,“ dodal.  V případě, že by se radnice rozhodla uvalit na Sion sankci, vnímal by to ředitel školy jako praktiky šmejdů.  

„Není na místě, aby na nás byla uvalena taková sankce. Když ty prostory v současné době opustíme, zůstanou nevyužité. Jelikož tu budovu město nepotřebuje, působí to jako naschvál,“ dodal ředitel Sionu.  

Spor mezi Sionem a radnicí přerůstá v osobní výměnu názorů. Situaci řeší advokáti

Konfliktu mezi soukromou a základní školou Sion a hradeckým magistrátem se věnuje Hradecká Drbna dlouhodobě. Město škole ukončilo nájemní smlouvu a dalo ji tři měsíce na vystěhování. Vedení školy se brání a chce zůstat i za cenu soudního sporu....

Spor je komplikovaný i v tom, že o ukončení smlouvy nepanovala shoda napříč zastupitelskými kluby. Například zastupitelé ANO poukazovali na nedostatky v odboru školství. „Náš zastupitelský klub s vystěhováním školy Sion o pololetí většinově nesouhlasil. A to proto, že jsme zjistili, že vedoucí odboru školství není schopen podat základní informace o stavu rekonstrukce mateřské školy Sluníčko,“ řekl zastupitel Jiří Langer. Na chyby v postupu odboru školství upozorňoval i Doksanský.  

Škola si staví vlastní budovu. Hotová bude do března  

Sion si staví vlastní budovu, do které se mají děti z Mandysovy ulice přestěhovat. Podle Doksanského bude kompletně dokončená během března. Škola by tak měla mít dost času se do konce června přestěhovat. Zdržení však může nastat u kolaudace. 

 „Všechno to děláme naprosto precizně, abychom dodrželi všechna požární nařízení a podobně. Nečekáme tak zásadní komplikace. Ale lhůty jsou lhůty. Člověk nikdy neví, zda se tím bude úřad zabývat rychle nebo pomalu,“ vysvětluje Doksanský.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Sion, základní, mateřská, škola, školka, Hradec Králové, smlouva, nájem, výpověď, stěhování, vzdělání, rada, Alexandr Hrabálek, sankce, ředitel školy, radnice, Jiří Langer, ODS, ANO 2011, Metropolitní univerzita Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je spor města a Sionu u konce? Radnice nás v těchto prostorech nechá do června, tvrdí ředitel školy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.