Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V hradeckém kraji skokově přibylo případů covidu. V pondělí téměř tisícovka pozitivních

V Královéhradeckém kraji v pondělí skokově přibylo potvrzených případů covidu-19, testy odhalily 944 nákaz, přičemž před týdnem v pondělí 289. Jde o nejvyšší pondělní nárůst počtů nově zjištěných nákaz od začátku loňského března, vyplynulo z údajů ministerstva zdravotnictví. Epidemie koronaviru v kraji sílí druhý týden, v regionu převažuje nakažlivější koronavirová varianta omikron. Dnes po několika dnech opět stoupl počet hospitalizovaných pacientů s covidem v nemocnicích v kraji.

V kraji bylo dnes ráno podle sdělení hejtmanství 96 hospitalizovaných pacientů s covidem, z nichž 21 je v intenzivní péči. V pondělí bylo těchto pacientů 90 a 23 z nich na JIP a v neděli 96 a 27 z nich na JIP. V pátek se ve všech nemocnicích v kraji léčilo s covidem 110 pacientů, z toho 30 na JIP, před týdnem v úterý jich bylo celkem 137, přičemž 27 na JIP.

Na přelomu loňského února a března, kdy byla situace v kraji nejhorší, bylo hospitalizovaných s covidem v kraji více než 600 lidí, z nich asi 120 na JIP. Nemocnice pacienty převážely do nemocnic v jiných regionech.

Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, dnes v kraji stoupla na 726 z pondělních 607. Před týdnem v úterý byla na hodnotě 369 a před tím ve stejný den 366, 391, 637 a 808. Celostátní průměr byl dnes na hodnotě 799, vyplynulo z údajů ministerstva.

Nákaza v kraji se podle ministerstva šíří nejrychleji v okrese Hradec Králové. Na Hradecku za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 785 nakažených. Na Trutnovsku podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 709 nakažených, na Rychnovsku zhruba 671, na Jičínsku okolo 615 a v okrese Náchod za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel zhruba 558 nakažených.

Potvrzených případů nakažlivější koronavirové varianty omikron v Královéhradeckém kraji přibývá. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí jich bylo dosud v regionu sekvenačně potvrzeno 52. "U části vzorků, které jsou vyšetřovány na mutace, zaznamenáváme aktuálně na základě diskriminačních PCR testů zhruba 85 procent varianty omikron oproti 15 procentům varianty delta," uvedla dnes Krejčí.

Podle krajských hygieniků se omikron šíří v kraji komunitně, nejvíce v okrese Hradec Králové.

O prvním potvrzeném případu omikronu v kraji hygienici informovali 17. prosince, o druhém 20. prosince. Oba případy se týkaly členů jedné rodiny, kteří se vrátili z Afriky. První potvrzený případ omikronu v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, kraj, COVID-19, Královéhradecký kraj, pacient, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Hradec Králové, Afrika, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji skokově přibylo případů covidu. V pondělí téměř tisícovka pozitivních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.