Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V poměru pokácených a vysázených stromů patří hradecký kraj mezi nejhorší v republice

V poměru vykácených stromů a vysazení nových patří Královéhradecký kraj mezi tři nejhorší v celé České republice. Na 2,84 pokácených stromů se v regionu vysadí pouze jeden nový. Naopak nejlépe je na tom sousední Liberecký. Tam na jeden pokácený vysadí téměř pět nových.

Se statistikou přišla organizace Arnika. Podle jejich dat se situace s vysazováním nových stromů v České republice zlepšuje. V současné době se v průměru za jeden pokácený strom vysadí jeden nový. Jde především o stromy podél silnic.   

Konkrétně v Královéhradeckém kraji se v roce 2020 pokácelo v okolí silnic 1 907 stromů. Nových se však vysadilo jen 672. Region to řadí na třetí nejhorší příčku v poměru nových a vykácených stromů v republice. Hůř je na tom jen Ústecký a sousední Pardubický kraj. Tam vysadí jeden strom za každý 5,6 pokácených.  

Naopak nejlépe si v tomto ohledu vede Liberecký kraj, který je přesným opakem Pardubického kraje. Na jeden pokácený strom je zde vysazeno 4,54 nových.  

Můžou být stromy vedle silnice problém?  

Velkým tématem zůstává, zda jsou vzrostlé stromy vedle silnic bezpečné. „Vozovku i okolní krajinu jednoznačně chrání před horkem, silnými poryvy větru, sněhovými jazyky, snižují prašnost, během přívalových dešťů, zadržují vodu a zpevňují zem. Kromě toho mají i velkou estetickou a historickou hodnotu,” říká expertka na ochranu stromů z Arniky Marcela Klemensová.  

Policie tolik optimismu nesdílí. „Srážka se stromem je z pohledu četnosti dopravních nehod nejčastějším následkem z kategorie tzv. srážek s pevnou překážkou ročně se bavíme o více než dvou tisících případů,“ říká mluvčí policie Ondřej Moravčík.  Pravdou však zůstává, že daleko více se bourá například při předjíždění, kvůli rychlosti, počasí nebo nedání přednosti.  

„Z našeho pohledu je zcela zásadní při výsadbě stromů či místní úpravě dodržovat obecné bezpečnostní ukazatele a minimalizovat tím riziko možných závažných následků, které by případná srážka s touto překážkou způsobila,“ dodal mluvčí policie. 

Každé město k zeleni přistupuje po svém  

Novou zeleň a vysazování stromů například v Hradci Králové podporuje takzvaný re-use projekt. Díky němu si lidé mohou koupit věci, které by ostatní vyhodili. Získané peníze během roku předává radnice městským lesům, které za ně sází nové stromy. V minulém roce to bylo 47 tisíc sazenic.  

„Doufáme, že se projekt v dalších letech rozšíří mezi veřejnost a vybere se více,“ řekla Aneta Bůžková z Městských lesů Hradec Králové. 

Re-use projekt v Hradci Králové oslavil první narozeniny. Díky němu se podařilo vysázet 600 nových stromů

Před rokem byl ve sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové zahájen provoz re-use projektu. V rámci něho mohou lidé darovat staré věci, které by normálně skončily u popelnice nebo ve sběrném dvoře. Za minimální poplatek si tyto věci...

Veřejnost naopak v posledních měsících kritizovala například kácení stromů v okolí výpadovky na Pardubice. Několik jich muselo ustoupit nové protihlukové stěně. „V rámci vizualizace naprostá tragédie a další likvidace otevřeného prostoru, který bude vybízet vandaly k jeho nekonečnému ničení,“ napsal na sociální sítě Jiří Bohdanecký

Řada lidí kritizovala i pokácení přestárlého dubu na břehu Labe za Aldisem. „Stav stromu byl od roku 2012 opakovaně posuzován pro výskyt dřevokazných hub, které způsobují rozkladné procesy dřeva a mají zásadní vliv na pevnost a odolnost dřevní hmoty a zvyšují nebezpečí destrukce,“ potvrdila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.   

Pokácení dubu bylo spojeno se zahájením stavby lávky přes Labe. A to i přesto, že radnice přiznala, že nové lávce nikterak nebrání. Posudek však tvrdí, že v budoucnu by mohlo dojít k rozlomení koruny. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Franz W. | Pixabay

Štítky kácení, vysazování, strom, zeleň, silnice, doprava, bezpečnost, policie, statistika, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Arnika, Královéhradecký kraj, Česko, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Labe, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V poměru pokácených a vysázených stromů patří hradecký kraj mezi nejhorší v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.