Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Společným vařením se děti z domovů připravují na start do samostatného života

PR článek

Dětské domovy i samotné vychovatelky či vychovatelé se snaží vést děti v domovech k samostatnosti a učit je hospodařit či nakupovat. Prostě běžné činnosti, které ostatním můžou přijít jako samozřejmé. Díky společnému vaření se učí vzájemně se domluvit, plánovat, nakládat se surovinami či sestavit jídelníček. Ne jinak to funguje i v pardubickém dětském domově. V doplnění zásob jim před Vánoci pomůže Albert potravinová sbírka a také část z milionu porcí potravin, které v předvánočním období obchodník daroval.

V pardubickém dětském domově již dnes žije skoro polovina dětí v bytech, které nejen prostředím, ale i přístupem zaměstnanců připomínají život v rodině. V domově již nefunguje žádné společné zásobování, ale každá domácnost si hospodaří sama. Proto je pro ně důležité, že mohli zapojit do Albert potravinové sbírky. Jejich zástupce se dokonce jako dobrovolník zúčastní sbírky v pardubickém Albertu na ulici Jana Zajíce. Právě z této prodejny půjdou všechny darované potraviny do daného domova.

„Potraviny z předvánoční sbírky využijeme pro vaření v jednotlivých rodinných skupinách. Vedeme děti k tomu, aby uměly hospodařit, sestavit si jídelníček, nakoupit a uvařit. Samozřejmě s přihlédnutím k věku dítěte. Je moc důležité, aby se systém péče o děti v dětských domovech přibližoval životu dětí v rodinách,“ vysvětluje Kateřina Fialová, ředitelka Dětského domova Pardubice.

Do Albert potravinové sbírky se mohou zapojit všichni zákazníci, a to 4. a 5. prosince ve všech více než tří stovkách jeho obchodů po celém Česku. O dostatek jídla v předvánočním a vánočním období se postará i samotný obchodník. Potřebným daroval milion porcí čerstvých a trvanlivých potravin.

Darované jídlo ze všech prodejen poputuje přímo do několika desítek dětských domovů, včetně toho pardubického, neziskových organizací či charit a také do všech potravinových bank, a přes ně pak až k desítkám tisíc potřebných jako jsou maminky samoživitelky, rodiny v krizi či senioři.

Kouzelné pečení v domově

Do pardubického domova putovala také část z milionu porcí potravin. Děti si z nich společně s lektorkou Zdravé 5 a Albertem rovnou napekly plno vánočního cukroví. „Z celé akce byly děti nadšené. Stejně tak jako děti v rodinách i ty naše moc rády pomáhají v kuchyni a vedeme je k samostatnosti. Na všem, co si upekly, si také moc pochutnaly a chlubily se tetám,“ uzavírá s úsměvem Kateřina Fialová.

Ohodnoť článek

Štítky Albert, Vánoce, potravinová, pomoc, dětský, domov, vaření, dětský domov, Albert Česká republika, Jan Zajíc, Dětský domov Pardubice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společným vařením se děti z domovů připravují na start do samostatného života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.