Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kontroly prodeje alkoholu mladistvým: správná věc, nebo řízená provokace?

Každý druhý podnik na východě Čech nalévá nezletilým, ukázala velká kontrola České obchodní inspekce (ČOI). Někteří provozovatelé se ale proti takovým kontrolám ostře ohrazují s tím, že jde o řízenou provokaci. Jeden z majitelů kontrolovaných podniků na východě Čech dokonce podal na ČOI trestní oznámení.

Figuranti, kteří se snažili v rámci kontroly prodeje alkoholu nezletilým nakoupit, byli úspěšní v 51 procentech. Kontrola proběhla během srpna a trvala devět dnů. Figuranti, kterým bylo teprve 15 až 16 let, navštívili celkem 51 restaurací na východě Čech. I přes nízký věk ale dětem nalila alkohol polovina restaurací. Jejich provozovatelům teď hrozí pokuta až jeden milion korun.

„Bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let byly figurantům celkem ve 26 případech prodány alkoholické nápoje,“ potvrdil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Ve všech případech figuranti objednávali alkohol bez roušky nebo respirátoru. Šlo o to, aby bylo na první pohled zřejmé, že nejde o plnoleté zákazníky.  

Kontroly probíhaly v Královéhradeckém kraji například v Jaroměři, Hradci Králové nebo v Ratibořicích. V Pardubickém kraji figuranti žádali alkohol například v Žamberku. Tato kontrola však skončila trestním oznámením. Podle majitele restaurace, kterému nyní hrozí vysoká pokuta, jsou kontroly neetické.

Podle obsluhy žamberecké restaurace obě nastrčené figurantky vypadaly jako plnoleté. Objednaly si dvě koly a rum. Obsluha restaurace také uvedla, že se dívek na věk ptali – dívky však zalhaly, že jsou plnoleté. Zda mluví pravdu, už pak v restauraci nikdo nezkontroloval.

„Nejvíce mi na tom vadilo, že si stát najme nezletilé děti a udělá jim osvětu v tom, jak mají přijít do restaurace a vědomě lhát, aby jim zaměstnanci nalili alkohol,“ uvedl majitel podniku Martin Kačena pro CNN Prima News. Na postup inspekce proto podal trestní oznámení.

Česká obchodní inspekce se proti nařčení ohrazuje, podle ní není jistější a efektivnější způsob, jak ověřit prodej alkoholu mladistvým než pomocí figuranta. „Tuto kompetenci má Česká obchodní inspekce danou zákonem,“ připomíná Jiří Fröhlich.

Pokud má obsluha ohledně věku zákazníka pochybnosti, je povinna požadovat, aby dotyčný svůj věk prokázal jakýmkoli dokladem – kromě občanského průkazu to může být například i řidičský průkaz nebo pas. Samotná otázka na věk tedy nestačí.

Právo vyžadovat občanský průkaz sice má pouze státní nebo městská policie, zákazník tedy může odmítnout, v takovém případě je ale obsluha povinna odmítnout alkohol prodat.

Prodejem alkoholu mladistvým se provozovatelé restaurací dopouštějí porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Všechny případy, kdy podniky na východě Čech prodaly alkohol nezletilým figurantům, budou dál řešeny ve správním řízení. To rozhodne o výši sankce.

„Vzhledem k vysokému procentu zjištění a závažnosti porušení budou kontroly s tímto zaměřením probíhat namátkově i ve zbytku roku 2021,“ uvedla ČOI.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/Ira Lee Nesbitt

Štítky alkohol, mládež, nezletilí, kontrola, restaurace, ČOI, pokuta, Česká obchodní inspekce, Česko, trestní oznámení, Jiří Fröhlich, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly prodeje alkoholu mladistvým: správná věc, nebo řízená provokace?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.