Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Policista skočil do vody a vytáhl topícího se muže

PR článek

Pro osmadvacetiletou ženu a tři muže ve věku 27, 27 a 31 let, kteří se do Karlovarského kraje sjeli z různých koutů České republiky, se pohodové sobotní sjíždění řeky Ohře změnilo v boj o život. Čtveřice totiž nezvládla splavování Jezu Černý mlýn – Tisová, který se řadí k nejnebezpečnějším jezům na řece Ohři. Při splavování došlo k převrácení jejich dvou kánoí a čtveřice se začala topit.

Několik lidí se jim okamžitě vydalo na pomoc. Jedním z nich byl i kriminalistický technik Jan Mach, který v době osobního volna na vodu také vyrazil. „S kamarády jsme splavovali řeku Ohři. Udělali jsme si přestávku v nedaleké restauraci, kousek od jezu. Kolem 15. hodiny do restaurace přiběhl nějaký muž a křičel, že se v jezu topí čtyři lidé. Okamžitě jsme se s kamarádem zvedli a běželi k jezu,“ uvedl policista sloužící od července roku 2013. „Kamarád přelezl ostnatý drát a přes lávku se dostal doprostřed jezu. Poté po žebříku slezl na betonový pás. Já jsem si mezitím vzal na břehu vestu, přivázal jsem si kolem pasu provaz a plaval jsem směrem ke kamarádovi. Po chvíli jsme z toho betonového pásu házeli topícím se vodákům záchranný kruh, který je na jezu,“ pokračoval policista.

Topící se čtveřici vyrazil na pomoc jeden z dalších vodáků, kteří byli na místě. „Z protějšího břehu tam doplaval lodí. Topící se vodáci se lodi dokázali chytnout, ovšem nezvládli se dostat ke břehu. Po chvíli spadl do vody i kluk z té lodi. Nám se záchranným kruhem podařilo vytáhnout z vody čtyři lidi. V rozbouřené vodě se topil poslední kluk a bylo na něm vidět, že je už na pokraji svých sil,“ dodal Jan Mach.

Policista v době svého volna neváhal ani vteřinu a pro muže se vydal. I přesto, že řeka Ohře měla značně zvýšený průtok a situace byla velmi nebezpečná. „Šlo o lidský život. Člověk musí reagovat rychle, protože v těchto momentech rozhoduje každá vteřina. Když jsem viděl, že ten topící se kluk zmizel opakovaně pod hladinu, tak jsem skočil do vody. Měl jsem kolem pasu stále provaz a jeho druhý konec držel kamarád. Ve vodě jsem chvíli plaval a hledal ho. Ten se nakonec dokázal z posledních svých sil alespoň trochu vynořit, tak jsem k němu doplaval a chytil jsem ho. Už byl bezvládný, takže to bylo opravdu na poslední chvíli. Kamarád nás pak pomocí lana vytáhl,“ pokračoval policista. Všechny topící se osoby se tedy podařilo vytáhnout a následně člunem Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje přepravit na břeh. Dvojice osob byla převezena do nemocnice v Sokolově a muž, který byl z vody zachráněn jako poslední, byl převezen do nemocnice v Karlových Varech. Všichni jsou mimo ohrožení života.

Chceš se stát policistou?


Chceš pracovat ve vzrušujícím a dynamickém prostředí s mladými kolegy? Chceš mít smysluplnou práci s různorodou pracovní náplní? Nemáš žádnou praxi? Nevadí, přidej se k policii.
Naučí tě pracovat a jednat s lidmi, střílet z krátkých a dlouhých střelných zbraní, sebeobranu a boj zblízka. K bezpečí svému i svých blízkých můžeš sám přispět a chránit je, protože pocit bezpečí občanů není policii lhostejný.
Více informací zjistíte ZDE.

Policista Jan Mach tedy pohotovou reakcí, odvahou a také tím, že Jez Černý mlýn – Tisová velice dobře zná, pomohl zachránit několik lidských životů. „Naštěstí to místo velice dobře znám, protože když jsem byl malý, tak jsem se v tom jezu koupal. To mi opravdu hodně pomohlo,“ dodal s úsměvem. Ve vodě zatím nikoho zachraňovat nemusel, přesto si v dramatické situaci věděl rady. „Když jsem v Praze studoval vysokou školu, tak jsem právě s tím kamarádem, se kterým jsem vyrazil na pomoc, chodil na kurzy kajaků a jezdili jsme například i v areálu vodních sportů v Troje. Kromě toho jsme byli i v Rakousku, takže máme trochu přehled a víme, co ta voda umí. Já jsem si dříve dělal i kurz plavčíka, ale těsně před zkouškami jsem onemocněl, tak jsem ho nakonec nedodělal. Tohle všechno mi samozřejmě pomohlo,“ doplnil Jan Mach.

Ten zároveň dodal, že to v žádném případě nebere jako hrdinský čin, naopak. „Myslím si, že by tohle zvládl každý, kdo by si na sebe vzal vestu a provaz. Pomáhala tam spousta lidí, každý něčím přispěl a každý z nich pomohl k tomu, že se podařilo zachránit několik lidských životů. To je úžasné. Hlavní je, že to dobře dopadlo,“ uzavřel Mach, který se po záchraně několika osob vydal společně se svým kamarádem zpět do restaurace.

Důrazně varujeme milovníky tohoto vodního sportu, aby dbali zvýšené opatrnosti zvláště v těchto deštivých dnech, kdy je zvýšená hladina a průtok řek. V žádném případě situaci nepodceňujte, neboť svým neopatrným a riskantním jednáním ohrožujete životy nejen vlastní, ale i zdraví a životy lidí, kteří se vás vydají zachránit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, krimi, nábor, akce, záchrana života, Ohře, Jan Mach, Karlovarský kraj, Česko, restaurace, Hasičský záchranný sbor, Nemocnice Sokolov, Rakousko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista skočil do vody a vytáhl topícího se muže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.