Školní děti podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) často nesnídají a dopoledne dostatečně nesvačí. Některé navíc odmítají školní obědy a nahrazují je odpoledne nezdravým jídlem, což vede k nárůstu obezity v této věkové skupině. Rodiče by se podle ústavu měli zaměřit na pravidelnou stravu a pitný režim, omezení tuků a nezapomínat na kvalitní zdroje bílkovin a vápníku.
„Z hlediska příjmu energie víme, že snídani děti často zanedbávají. Měla by představovat asi 18 procent denní energie, v průměru však žáci přijímají o třetinu energie méně, než se obecně doporučuje. Energetický deficit se projevuje i u přesnídávky, průměrně se doporučuje asi 15 procent energie na svačinu," popsal vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.
Oběd by měl podle něj tvořit 35 procent energie, u školních dětí představuje zhruba o pět procent méně, pokud ho v jídelně vůbec konzumují. „Situaci nepomáhají ani stres ve škole, emoce či přísně vymezený čas na konzumaci jídla," dodal.
Děti proto dostávají velký hlad odpoledne, kdy vrcholí tělesný výdej energie. Školáci pak často vyhledávají sladká či tučná jídla a slazené nápoje. Problematické je podle Rupricha také stravování dívek od druhého stupně základních škol, které už častěji řeší vzhled svého těla a svou váhu.
„Odpolední svačina by měla obsahovat asi deset procent energie. V průměru ale vidíme, že u takového jídla odpoledne děti přijímají více energie, a to především dvakrát až třikrát více přidaných cukrů," řekl. U chlapců pak dominuje spotřeba uzenin. V podobném duchu děti pokračují i večeří, někdy i druhou.
Podíl dětí s nadváhou a obezitou se podle SZÚ v posledních letech stále zvyšuje. Nevhodná strava je spojená s nedostatkem vitamínů a minerálních látek, což vede nejen ke špatnému poměru tuků a svalové hmoty, ale může také vést už v dětském věku k rozvoji diabetu, nežádoucímu zatížení rostoucího těla, deformaci kostí nebo zanášení cév.
Z obecných doporučení SZÚ připomíná pravidelnost s pěti nebo šesti jídly denně a zařazením ovoce a zeleniny. Vhodné je omezit příjem tuků a preferovat před živočišnými rostlinné. Zapomínat by také rodiče neměli na zdroje vápníku, tedy tradiční mléčné výrobky, a kvalitní bílkoviny jako je libové maso, tvaroh nebo luštěniny. Pravidelně by měly školní děti konzumovat také rybí maso. Naopak omezit je potřeba slazené nápoje a potraviny s vysokým obsahem cukru.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.