Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brány josefovské pevnosti dokořán

PR článek

Pozor! Na můj povel k dobrodružství připravit! Zážitková hra „Brány josefovské pevnosti dokořán“ totiž letos nabídne neopakovatelný průlet historií od dob dávno minulých až po současnost. Na několika stanovištích představíme prostřednictvím úkolů zajímavé momenty, které se udály během 241 let od vzniku této pozoruhodné památky.

Chcete být přítomní u chvíle, kdy začnou s vaší pomocí vyrůstat první obranné zdi na strategickém místě, které bylo pečlivě vybráno tam, kde původně stávala vesnička zvaná Ples? Přepíšete historii války roku 1866? Podaří se vám vystřelit z děla a zlikvidovat tak zákeřného pruského nepřítele, který dle historických skutečností pevnost velkým obloukem obešel a zamířil rovnou do vnitrozemí? Doručíte včas dekret z Vídně, který obsahuje zprávu o zrušení pevnostního statutu v Josefově, jež je adresována přímo starostovi?

Prohlédněte si Pevnost Josefov na Instagramu

Budete mít odvahu cestovat zpět do těžkých časů obou světových válek? Podaří se vám dozvědět se více o náročném životě tehdejších zajatců? Tušíte, že v Josefově působily i ozbrojené síly Velkoněmecké říše? Zajímá vás, jak se zapsaly do zdejších zdí až příliš dlouhé časy působení sovětské armády? Pokud je vaše odpověď kladná, jste srdečně vítáni.

Aby byla josefovská mozaika střípků dějin dokonalá, nemine vás ukázka střelby z děla i dalších zbraní. A protože putujeme napříč staletími a zabloudíme i do novější historie, můžete očekávat zážitek, který jsme tu u nás ještě neměli - ukázku střelby z kulometu.

V areálu natrefíte na vojenské ležení, na polní poštu, polní kuchyni ale i na trhovce. Na hradebním valu bude možné absolvovat projížďku na koni. Kromě výše uvedného programu, který se odehraje na nádvoří turistického areálu Bastion No. 1 a podzemí a na okolních hradbách, budou připraveny také tématické tvořivé dílny. Na organizaci a realizaci akce se podílí Městské kulturní středisko Jaroměř, ale i další josefovské spolky, které se snaží toto místo oživit – KVH Josefov, KVH Brendy-Josefov, Polní Dělostřelci Josefov.

Akce se koná v areálu Bastionu I a podzemí, Okužní 34, Jaroměř-Josefov.

Více se dozvíte na naší facebookové události

Ohodnoť článek

Štítky Josefov, pevnost, brána, akce, kultura, Náchodsko, historie, Bastion, Jaroměř, veřejnost, společnost, Nacistické Německo, Vídeň, Sovětská armáda, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brány josefovské pevnosti dokořán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.