Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Grilovačka v centru krajské metropole? Hradec Králové má veřejné grily i několik otevřených ohnišť

Během letních prázdnin je stále populárnější využívat veřejné grily nebo ohniště. Na území Hradce Králové jich je několik desítek. Tři veřejně přístupné grily jsou už několik let v Šimkových sadech. Dalších desítek ohnišť lidé najdou například v městských lesích.

Do Šimkových sadů v Hradci Králové nechala radnice naistalovat tři veřejné grily už v roce 2011. Využít je může zdarma každý, kdo má chuť. Jediné, co lidé potřebují je jídlo a vlastní brikety. Na samotné grily v centru města nefunguje žádný rezervační systém. Často se tak u jednoho potká hned několik skupin nebo rodin.  

Všechny tři grily v Šimkových sadech jsou lehce přístupné. Dostanou se k nim i lidé na invalidním vozíku nebo matky s kočárky. Dva jsou nedaleko restaurace Rotunda. Třetí je umístěný poblíž zastávky MHD Kongresové centrum Aldis.  

Používání grilů má svá vlastní pravidla  

Používání grilů v Šimkových sadech má jistá pravidla. Grilovací místa mají dokonce své vlastní provozní řády. Lidé smí například používat pouze dřevěné uhlí. Nejideálnější variantou je palivové dříví nebo brikety z dřevěného uhlí. Povinností uživatelů je zajistit gril tak, aby se oheň nemohl rozšířit.  

„Po celou dobu grilování je potřeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Především je třeba oheň pozorně hlídat, aby se nevymkl kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru,“ upozorňuje mluvčí hradeckých hasičů Martina Götzová

Opustit grilovací místo je možné až ve chvíli, kdy je gril pečlivě uhašen a vyčištěn. Provozní řád hovoří i o povinnosti pečlivě udržovat pořádek v okolí grilovacího stanoviště. Každý gril je vybaven nádobou na odpad. Při grilování by měl být přítomný alespoň jeden plnoletý.  

Veřejná ohniště v městských lesích  

Městské lesy mají na své ploše několik veřejných ohnišť. Asi nejoblíbenějším je zastřešený altánek s ohništěm a grilovacím roštem přímo u obory s jeleny. Hlavně o víkendech je toto ohniště na břehu rybníku Olšina prakticky neustále v provozu. Mezi další oblíbené patří například ohniště u Rytířského hradiště nebo dvě stanoviště u rybníku Biřička.  

Návštěvníci městských lesů si mohou bez starostí opéct buřty například i u rybníků U kříže, Češík nebo Šanovec. Další jsou pak na Mazurově chalupě, dvě na křížení Hradečnice a zelené turistické cesty nebo u Heckerova pomníku.  

I při používání veřejných ohnišť platí zavedená pravidla. Ve většině bodů se shodují s pravidly, která jsou nastavená pro používání grilů v centru Hradce Králové. „K zapálení nebo udržování ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako například benzin, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny,“ dodává mluvčí hasičů. 

Hradec Králové inspiroval i ostatní města  

Když nechal v roce 2011 Hradec Králové nainstalovat veřejné grily, inspiroval tím i ostatní města v kraji. Své veřejné grilovací altány má například i Trutnov. Lidé je najdou v lesoparku Para.  

Další veřejné grily jsou k dispozici například i v sousedních Pardubicích. Několik jich je umístěno v Parku na Špici. Zde je třeba si místa rezervovat předem. Jedno veřejné griloviště mají i Svitavy u rybníku Rosnička.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels | Pixabay

Štítky gril, ohniště, grilování, léto, Hradec Králové, sady, park, veřejnost, sezona, městské, lesy, opékání, jídlo, společnost, rodina, přátelé, les, sad, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grilovačka v centru krajské metropole? Hradec Králové má veřejné grily i několik otevřených ohnišť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.