Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Muž poslal obětem ničivé bouře 50 tisíc korun našetřených na speciální protézu

Když bylo Vladimírovi šestnáct let, přišel kvůli rakovině o nohu. Rozhodně ale není jedním z těch, kteří by se utápěli v sebelítosti. Začal na sobě pracovat a hodně mu také pomohla speciální protéza, díky které mohl aktivně jezdit po výletech. Jenže tu mu i s autem před dvěma lety ukradli a musel začít opět šetřit na novou. Situaci mu neulehčuje ani nekonečné papírovaní a tahanice s úřady. Nyní, když už by si mohl novou pořídit, se rozhodl jinak. Uviděl totiž jakou zkázu napáchala bouře ve vesnici Stebno na Lounsku a řekl si, že ještě chvilku počká, a peníze pošle na dobrou věc.

Ve Stebnu silný vítr poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent místních nemovitostí. Podle meteorologů má škody na svědomí jev zvaný downburst, nikoliv tornádo. Odpovídá tomu charakter škod, svědectví místních i šetření na místě.

„Je to tragédie. Nemyslím si, že je to něco, co se zvládne znovu postavit za několik měsíců. Je tam práce na roky. Musím říct, že se mi líbilo, že tam bylo mnoho dobrovolníků, hasičů a všichni pracovali a pomáhali, jak nejlépe dovedli. Je však cítit, že jsou lidé stále v šoku. Když mi místní paní vyprávěla, jak se všechno odehrálo, tak se u toho rozplakala. Sám si nedovedu představit, že by se nám něco takového stalo,“ tak popisuje Vladimír Wűrtherle situaci v obci Stebno, kde řádila ničivá bouře, která nemá v naší zemi obdoby.

Ani s Vladimírem se však osud nemazlil. Jako mladík si vyslechl vážnou diagnózu, která vyústila v amputaci levé nohy. Nic ale nevzdal a dál aktivně fungoval. Hodně mu v tom pomáhala špičková protéza, která majiteli poskytuje bezpečí díky mikroprocesorem řízeným kloubem. Jenže o tu před dvěma lety přišel.

„Málokdy někoho žádám o pomoc, ale teď bohužel doslova volám POMOC. Jsem totálně vyřízený a nevím co dělat. Jsem bez auta, bez protézy a absolutně nepohyblivý. Do práce nemůžu. V neděli jsem měl jet do Tater na dovolenou, chtěl jsem šlapat a mrknout na krásu hor a všechno v …,“ psal tehdy na sociální sítě zoufalý Vladimír. Auto ani svou protézu v hodnotě přes 600 tisíc už neviděl. Teďuž měl na novou protézu, respektive na doplatek pro pojišťovnu, opět našetřeno. Jenže pak uviděl v televizi záběry ze zdevastované Moravy a obce Stebno na Lounsku. Rozhodl se tak přehodnotit své plány a pomoci těm, kteří to podle jeho slov potřebují víc.

„Byl jsem tam minulé úterý a rovnou jsem rodině předal peněžní dar 50 tisíc. Byla to rodina, která to podle mého schytala opravdu nejvíc. Lidé by si měli pomáhat. Navíc, když tam umírají i malé děti a lidé nemají střechu nad hlavou. Raději i s tou nohou počkám. Oni potřebují peníze víc,“ konstatoval.

Je to složitější než si udělat řidičák

Protézu, o kterou před lety přišel, vyčíslil Vladimír na zhruba 660 tisíc. Od té doby se podle jeho slov ceny zvedly. Přesnou částku ale bude znát, až se definitivně rozhodne ji zakoupit, což ostatně není tak jednoduché, jak se může zdát.

„Jsou to výrobky z Německa a musí se to složitěji objednávat. Stát po mě chce nesmyslně potvrzení od psychologa, jestli můžu mít tu protézu, což je věc, kterou opravdu nechápu. Abych dostal řidičák, tak papír od psychologa nepotřebuji a na protézu ano? Pak stát chce potvrzení od ortopeda, že jsem způsobilý mít tuto protézu a pak ještě potvrzení od lékaře, kam chodím na rehabilitace. Je to složité a moc to nechápu. Navíc ještě musím doplatit zhruba 50 tisíc, ale tato částka se odvíjí od celkové ceny protézy, kterou teď z hlavy nevím. Našetřeno jsem měl ale těch 50 tisíc,“ popisuje Vladimír své peripetie s úřady. A zároveň doplňuje další bizardní bod. „Ještě jsou tam stanovy, že defacto bych měl ještě přijít o ruku, abych mohl tuhle protézu využívat,“ doplnil.

Protéza sama je plná vychytávek. Je elektrická a dobíjí se podobně jako mobilní telefon. Navíc má v sobě zabudované čipy, které dokážou reagovat na nerovnosti a zajistit uživateli komfort a hlavně bezpečí.

„Nemusím myslet na to, že šlápnu špatně. Ona sama vyhodnotí situaci a zabrzdí, abych nespadl. Jsou tak také různé módy, že se může přepnout pro jízdu na kolo, kdy se uvolní kloub a lze bez problémů jezdit na kole. I díky těmto vychytávkám je tak drahá. Nicméně myslím, že jsem relativně mladý a chci zkrátka fungovat,“ dodal s tím, že za rok se mu snad podaří opět našetřit a bude moci opět naplno žít.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Vladimíra Wűrtherleho

Štítky tornádo, pomoc, Vladimír Wűrtherle, protéza, úspory, bouřka, Stebno, okres Louny, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž poslal obětem ničivé bouře 50 tisíc korun našetřených na speciální protézu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.