Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zvířata v naší školní zoo museli místo studentů krmit tělocvikáři, říká ředitel SZAT Litomyšl

PR článek

Škola, kterou vede, produkuje floristy, zahradní architekty, ale i specialisty na logistiku nebo výpočetní techniku. Nechybí ani chovatelské a umělecké obory. Střední škola zahradnická a technická (SZAT) v Litomyšli je jednou z mála svého druhu, a proto přitahuje mladé lidi z celého Česka, ale i ze zahraničí. O to složitější byla pro jejího ředitele Iva Jiránka doba koronavirová.

Vaše škola je vyhlášená, přesto pro neznalé – pokuste se ji ve stručnosti představit.
Nabízíme zahradnické, chovatelské, technické i umělecké obory. Studují u nás mladí lidé od Aše po Frýdek-Místek, od Ústí nad Labem až po Mikulov. V letošním školním roce se u nás učí 799 studentů a zaměstnáváme asi 160 lidí. Máme rozsáhlé zahradnické plochy i docela slušnou zoo, kde chováme na 350 druhů zvířat. S tím souvisí náš celoroční provoz, protože o zvířata i rostliny se musíte starat neustále.

Zkuste prosím přiblížit, co se dělo na vaší škole poslední rok.
Školní rok 2019/2020 nám z klasické výuky sebral „jen“ tři měsíce. Od března do konce května byl studijní výpadek, v červnu se studenti vrátili do lavic. Zato letošní školní rok se studenti ve škole téměř neukázali. Nejvíce to dopadlo na studenty posledních ročníků, kteří letos maturovali nebo absolvovali učňovské zkoušky. Výuka online sice dokáže nahradit spoustu věcí, ale jedno neumí. Žáci nutně potřebují praxi. Zvlášť v případě školy, jako je ta naše.

Internet od Nordic Telecomu pro firemní zákazníky

Jsme telekomunikační operátor, který nabízí rychlé připojení k internetu pomocí optiky, mikrovlnnými spoji nebo LTE ve vlastní licencované síti nerušené jinými provozovateli. To garantuje stabilní dostupnost připojení ve vysoké kvalitě. Dále nabízíme služby volání, hostingu nebo datových sítí. Dokážeme pružně reagovat na potřeby svých zákazníků, řada našich služeb je navíc bez závazku.
nordictelecom.cz/firmy

Jak to hodláte řešit?
Letošní maturitní i učňovské zkoušky proběhly trošku jiným způsobem. Na jedné straně máme signály od některých rodičů, kteří právě kvůli nedostatku odborného výcviku žádají u svých dětí opakování ročníku. A pak jsou tu naopak děti, jejichž rodiče vlastní třeba zahradnictví nebo chovají zvířata, takže jim během koronaviru de facto suplovali praxi. Šanci pro ty, kteří by něco potřebovali dohnat, vidím v létě. Velká část odborné výuky totiž probíhá i v období prázdnin, takže je tam slušný prostor, abychom toho co nejvíc dohnali.

…a do toho všeho jste museli víc než rok učit online.
Nebylo to jednoduché, ale zvládli jsme to. Významnou roli sehrálo to, že dlouhodobě spolupracujeme s kvalitním poskytovatelem internetu Nordic Telecom. Jsou spolehliví a velmi flexibilní k našim potřebám. Díky nim máme propojeno celkem dvanáct školních budov, takže po této stránce vše fungovalo bezproblémově. Za peníze, které byly k dispozici, jsme nakoupili IT techniku. Pro řadu učitelů byla online výuka naprostou novinkou, navíc starší generace z našeho sboru s tím zpočátku trošku bojovala. Celá situace nás ale jako školu neuvěřitelně posunula, a jsem přesvědčen, že část výuky bude fungovat online i v budoucnosti. Třeba pro dlouhodobě nemocné či operované studenty.

Mimochodem, jak se s online výukou poprali vaši svěřenci?
V rámci možností jsme se snažili s nimi spolupracovat a vypomáhat, ale děcka hodně používají chytré telefony, takže to zvládala bez zásadních problémů. Chvilku trvalo, než výuka naskočila, pak se ale velmi pěkně rozběhla. Někdy v březnu jsem však zaznamenal, že pozornost žáků ochabuje, že se začínají nudit. I proto jsem přivítal návrat k prezenční výuce, byť s omezeními. Pro někoho je online výuka obrovským přínosem, pro jiné až tak vhodná není. Ale hlavně tam chybí ten osobní kontakt. Jak se spolužáky, tak s učitelem.

Mívali jste online porady s učiteli? Jak složité to oproti normálu bylo?
Řeknu vám, že zklidnit a ukáznit učitele v rámci online schůzky je daleko horší než ukáznit žáky. Zvlášť, když se dlouho neviděli. Teď už je to dobré, protože většina starších učitelů už prošla očkováním.

Chov cizokrajných zvířat na SZAT Litomyšl.

Kdo se vlastně staral o rostliny a živočichy, když nefungovala praktická výuka?
Všichni ze sboru, kdo měli ruce a nohy. A to i o víkendech. V první řadě jsme zapojili učitele praxe v rámci odborného výcviku. Chovatele cizokrajných zvířat jsme posílili tělocvikáři, přidali se i učitelé teoretických a všeobecných předmětů. Do zahradnictví pak chodili pomáhat hlavně vychovatelé. Velmi si cením přístupu všech, kteří přiložili ruku k dílu. Bylo to složité období, ale dokázali jsme se s tím poprat.

Jak se těšíte na příští školní rok?
Moc. Pevně věřím, že se vše postupně vrátí do normálu. V poslední době jsme hodně přemýšleli, jak naše zahradnictví i zoo vylepšit, proto jsme nakupovali nový rostlinný materiál a sháněli nová zvířata tak, abychom byli co nejlépe připraveni na září. Nejvíc se ale těším na obnovení osobních kontaktů. To je věc, která nám v době koronaviru rozhodně chyběla nejvíc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zoo, SZAT, Litomyšl, ředitel, rozhovor, školní rok, Česko, Internet, zahradnictví, Nordic Telecom, Ústí nad Labem, Frýdek-Místek, , Mikulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířata v naší školní zoo museli místo studentů krmit tělocvikáři, říká ředitel SZAT Litomyšl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.