Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zemřelého Pavla Hečka v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje nahradil Martin Hanousek

Zastupitelem Královéhradeckého kraje se dnes stal Martin Hanousek ze Strany zelených, která v loňských krajských volbách kandidovala s ČSSD. Nahradil starostu Meziměstí a bývalého krajského radního Pavla Hečka (ČSSD), který v březnu zemřel na koronavirus.

Krajští zastupitelé za Pavla Hečka v úvodu dnešního zasedání drželi minutu ticha. V krajském zastupitelstvu je ČSSD v opozici. Hanousek dnes před zastupiteli složil slib. „Na uprázdněný mandát nastupuje pan Martin Hanousek," řekl zastupitelům hejtman Martin Červíček (ODS).

Martin Hanousek je také zastupitelem města Hradce Králové. Do 22. února zastával pozici náměstka primátora pro životní prostředí. Jeho odvoláním byl na hradecké radnici dovršen rozkol v dnes již neexistující vládní trojkoalici, kterou od komunálních voleb tvořily ODS, ANO a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Trojkoalice ANO, ODS a Změny a Zelených se rozpadla loni na konci listopadu, kdy z ní odešla Změna pro Hradec a Zelení. Koaliční smlouva zůstala platná, koalice ale ztratila většinu v zastupitelstvu města. ODS a ANO ukončily koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici v březnu. Krok měl vytvořit prostor pro vznik nového vedení města.

Pavel Hečko bojoval s nemocí covid-19 šest týdnů. Hospitalizován byl nejprve v Oblastní nemocnici Náchod, ale po týdnu, kdy se jeho zdravotní stav nelepšil, byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tam byl napojený na mimotělní podporu života ECMO. V noci na 24. března ale svůj boj s koronavirem prohrál. Bylo mu 54 let.

Hečko přes dvě desetiletí působil v samosprávě Meziměstí na Broumovsku, kde od roku 2003 pracoval jako místostarosta a od roku 2018 jako starosta. V letech 2016 až 2020 byl členem Rady Královéhradeckého kraje, kde měl v gesci regionální rozvoj, cestovního ruch, evropské granty a dotace.

Pavel Hečko nebyl jediným politikem z Královéhradeckého kraje, kterého covid významně zasáhl. S těžkým průběhem covidu byl letos v nemocnici také poslanec za sociální demokraty, krajský zastupitel a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD), který se po vyléčení vrátil se ke své práci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Pavla Hečka | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Pavel Hečko, Martin Hanousek, ČSSD, COVID-19, ODS, Meziměstí, Strana zelených, ANO 2011, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřelého Pavla Hečka v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje nahradil Martin Hanousek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.