Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Babiš poslal Blatnému již několikátý vytýkací dopis

Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi tentokrát opět vytkl přísné podmínky pro podávání experimentálního léku na nemoc covid-19 bamlanivimab, uvedl server Deník N.

Babiš ministra Blatného v dopise z 29. března podle Deníku N žádá, aby ministerstvo umožnilo pacientům léčbu bamlanivimabem v co největší míře. „Snažíte se opravdu přispět k řešení situace ze všech sil i Vy z funkce ministra zdravotnictví?“ píše premiér Andrej Babiš. „Očekávám od Vás jasnou a stručnou odpověď hodnou ministra zdravotnictví ČR a lékaře, nikoli další slohové cvičení, co nejde a proč to nejde,“ vyzývá premiér Blatného v dopise.

Premiér tím naráží na dřívější dopis, v němž také podle serveru Lidovky.cz kritizoval podmínky pro podávání nových léků. „V době, kdy nemáme dostatek vakcín, jste měl Vy jako ministr zdravotnictví umožnit indikovaným pacientům léčbu s protilátkami v největší možné míře, k čemuž ovšem podle mých informací nedošlo," psal podle serveru Babiš v prvním dopise z poloviny března.

„Případné změny v indikaci budou odvislé výhradně od výsledku odborných diskusí a analýzy dosavadních zkušeností," sdělila Deníku N mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová k podmínkám pro podávání zmíněných léků.

Nemocnice v Česku mají k dispozici léky proti covidu-19 s tzv. monoklonálními protilátkami bamlanivimab od společnosti Eli Lilly a casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, od firmy Regeneron. Mohou je však aplikovat pouze pacientům s vybranými druhy diagnóz. Odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která v březnu vznikla při ministerstvu zdravotnictví, podle serveru Novinky.cz doporučili ve čtvrtek zmírnění kritérií pro podávání těchto látek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna | Zdroj ČTK

Štítky politika, Babiš, Blatný, výtka, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, ANO 2011, Jan Blatný, Deník N, pacient, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Eli Lilly, Regeneron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš poslal Blatnému již několikátý vytýkací dopis  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.