Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli koronaviru se zastupitelé Hradce Králové odměn nevzdali. I když je třeba šetřit

Návrh odebrat do konce roku veškeré finanční odměny pro zastupitele města vzešel od bývalého primátora Hradce Králové Zdeňka Finka (HDK). Fink navrhl, aby se finanční odměny do konce letošního roku snížily na nulu neuvolněným zastupitelům. Tedy těm, kteří nejsou za práci v orgánech města plně placeni. Šlo by o jejich odměny za členství v zastupitelstvu, radě města a komisích.

"Naše město musí šetřit. Mohli bychom jít příkladem," řekl opoziční zastupitel Zděněk Fink. Podle něho by to od zastupitelů bylo gesto vůči lidem. Z 35 přítomných zastupitelů bylo 15 pro, ostatní se většinou zdrželi. Pro Finkův návrh hlasovalo i pět koaličních zastupitelů z ANO, ODS a Změny pro Hradec. Pro přijetí návrhu bylo potřeba 19 hlasů.

Zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM) v diskusi uvedl, že by se o návrhu hlasovat nemělo. "Nemůžeme nařizovat někomu, aby se něčeho vzdal, když se toho vzdát nechce," uvedl. Finkův návrh k hlasování nakonec nebyl o vzdání se odměn, ale po úpravě zněl tak, že by zastupitelstvo odměny neuvolněným zastupitelům do konce roku nepřiznalo.

Zastupitel Martin Soukup (ODS) řekl, že když se hlasuje o odměnách, například v parlamentu, tak to je vždy kabaret. V souhrnu by podle něj peníze z odměn "nějakou sumičku" daly. "Je to prekérní situace," řekl Soukup, který následně hlasoval pro zrušení odměn.

Pozastavení odměn nebo menší plat není ničím výjimečným

Platů se vzdali například i hokejisté Mountfieldu. Devítka hráčů se tak vzdala nároku na mzdu za březen a duben. „Chtěl bych uvedeným hráčům a generálnímu manažerovi poděkovat, jelikož pomohli klubu v době, kdy to nejvíce potřebuje,“ říká prezident klubu Miroslav Schön.

Platu se vzdal například kapitán týmu Radek Smoleňák. K němu se přidal i Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Petr Koukal, Jakub Lev, Marek Mazanec, Filip Pavlík, Radovan Pavlík a Jakub Orsava.

Společnosti takto šetří běžně

Například společnost Buhler Motor v Hradci Králové nechala některé své zaměstnance 14 dní doma za 80 procent jejich původního platu. „Je to nepříjemné, ale rozhodnutí společnosti chápu. Trochu si odpočinu a budu doufat, že po víkendu opět nastoupím“ říká jedna ze zaměstnankyň.  

Doma jsou i zaměstnanci společnosti Škoda Auto, která ve všech třech závodech zastavila výrobu. Zhruba 30 tisíc zaměstnanců tak nechala doma za zhruba 75 procent platu. Linky chce společnost rozjet 27. dubna.

Další společnosti například nařizují povinné vybrání dovolené. Jiné snižují platy a zaměstnanci dělají za 80 procent svého původního platu. V některých situacích společnosti přistupují i ke zrušení takzvané pohyblivé složky. Tu zaměstnanci dostávají v závislosti na kvalitě odvedené práce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky zastupitelstvo, odměny, koronavirus, finance, situace, Hradec Králové, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, ODS, Martin Soukup, ANO 2011, Lubomír Štěpán, KSČM, Radek Smoleňák, Lukáš Cingeľ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru se zastupitelé Hradce Králové odměn nevzdali. I když je třeba šetřit  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.