Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckém kraji je zatím pět kandidátů do Senátu

V Královéhradeckém kraji je potvrzených zatím pět kandidátů do Senátu. Senátorská křesla budou obhajovat na Trutnovsku starosta Vrchlabí Jan Sobotka (nestraník za STAN), na Hradecku lékař Jaroslav Malý (nestraník za ČSSD) a na Rychnovsku předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (nestraník). Kandidátem Pirátů na Hradecku bude vysokoškolský pedagog Pavel Vacek (nestraník za Piráty) a TOP 09 na Rychnovsku ředitel základní školy Jan Grulich (TOP 09). ČTK to zjistila od kandidátů a zástupců uskupení.

Hnutí ANO na Trutnovsku uvažuje o starostovi Dvora Králové nad Labem Janu Jarolímovi (ANO), ale ještě o něm nerozhodlo. Většina subjektů chce mít jasno do února. "V Hradci uděláme všechno pro to, aby pan profesor Malý obhájil mandát senátora. Na Trutnovsku pravděpodobně kandidáta stavět nebudeme. A co se týče Rychnova, tak tam nás bohužel pan senátor Antl opustil. V tuto chvíli Rychnov řešíme," řekl ČTK předseda krajské ČSSD Jan Birke.

Podle něj je na Rychnovsku jednou z možných variant kandidatura hradeckého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD). O něm se ale hovoří i jako o možném lídrovi kandidátky ČSSD pro krajské volby. "Pan hejtman si musí vybrat, buď bude kandidátem na hejtmana nebo do Senátu," řekl Birke.

Kandidaturu do horní komory za rychnovský obvod Štěpán nevyloučil. "V tuto chvíli je o tom ale předčasné spekulovat," řekl ČTK hejtman.

Antl je senátorem od roku 2008, dříve kandidoval jako nezávislý za ČSSD. "V tuto chvíli nemám dojednanou žádnou podporu, kandiduji jako nezávislý. Může se to ale ještě změnit," řekl ČTK Miroslav Antl.

Na Trutnovsku budou senátní volby o tři roky dříve 

Se jmény kandidátů dosud nepřišla ODS. "Nějaké představy máme, ale jména zatím nejsou veřejná, jednáme o tom," řekl ČTK předseda krajské ODS Ivan Adamec.

STAN má jasno o kandidátovi na Trutnovsku, postup v dalších dvou senátních obvodech zvažuje. Podobně jsou na tom Piráti a TOP 09. "Na Hradecku máme vybraného pana Vacka, v ostatních regionech jednáme o tom, jestli postavíme vlastního nebo jestli někoho podpoříme," řekl ČTK mluvčí Pirátské strany v kraji Petr Poláček.

TOP 09 nepostaví vlastního kandidáta na Hradecku a Trutnovsku. "Tam podpoříme spřízněného kandidáta," řekl ČTK předseda krajské TOP 09 Aleš Cabicar.

Podle poslance a bývalého předsedy krajské SPD Zdeňka Podala chce SPD obsadit všechny tři volební obvody. Na Trutnovsku by měl být kandidátem člen SPD, v dalších dvou obvodech nezávislí kandidáti s podporou SPD. Jména ale nesdělil, stejně tak jako komunisté.

Volby do Senátu se budou konat příští rok na podzim v Královéhradeckém kraji ve třech volebních obvodech, číslo 39 Trutnov, 45 Hradec Králové a 48 Rychnov nad Kněžnou. Na Trutnovsku budou senátní volby místo po šesti už po necelých třech letech. Důvodem je to, že předloni továrník a tehdejší senátor Jiří Hlavatý (tehdy za ANO) byl díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Poté oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal, přičemž loni v lednu ve druhém kole senátních voleb prohrál s dosavadním senátorem Janem Sobotkou.

Autoři

Štítky ČR, volby, senát, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Senát Parlamentu ČR, okres Trutnov, TOP 09, ČSSD, Česká pirátská strana, Miroslav Antl, okres Rychnov nad Kněžnou, Jaroslav Malý, Jan Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji je zatím pět kandidátů do Senátu  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.