Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Masáková vystřídala Birkeho v zastupitelstvu hradeckého kraje

Starostka Kopidlna na Jičínsku Hana Masáková (ČSSD) v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje vystřídala starostu Náchoda a poslance Jana Birkeho (ČSSD). Masáková na dnešním jednání zastupitelů složila slib zastupitelky. Birke, který je i krajským předsedou ČSSD, na místo zastupitele rezignoval 30. září. Zdůvodnil to nesouhlasem s tím, jak zdravotnictví kraje řídí náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Birkeho rezignace chod krajské pětičlenné koalice nijak neovlivnila. Koalici tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Odstoupení Birkeho a nástup Masákové je čtvrtou změnou ve složení krajského zastupitelstva od voleb na podzim 2016. Krátce po volbách se mandátu zastupitele vzdal tehdejší ředitel hradecké Záchranné služby Jiří Mašek (ANO). Místo něj nastoupil Zdeněk Praus. Na jaře 2017 rezignovala tehdejší náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), nahradila ji Monika Štayrová. Na podzim 2017 za zemřelého náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše (TOP 09) do krajského zastupitelstva nastoupil Zdeněk Švorc.

Rezignace přišla po nesouhlasu 

Birke při své rezignaci uvedl, že mu vadí zejména personální změny v krajském zdravotnictví - jím kritizovaná ředitelka náchodské nemocnice Ivana Urešová se má od února 2020 stát předsedkyní představenstva celého Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. "Nemocnice je manažersky a lidsky v rozkladu, což se neřešilo. Rozhodnutí Aleše Cabicara je plivnutím do tváře sestrám, lékařům a pacientům nemocnice. Na tom se nechci podílet," řekl Jan Birke.

Cabicar výhrady náchodského starosty odmítl. Uvedl, že postupuje zodpovědně, což podle něj dokládá i to, že rada kraje s jeho návrhy vyjádřila jednoznačný souhlas. Urešové se zastal. "Jako manažerka zdravotnických zařízení má své nesporné kvality, pomáhá nám stabilizovat naše zdravotnická zařízení. A že se kraj snaží vytvořit prostor pro využití jejích kvalit, je naprosto logické právě proto, že mám zodpovědnost," řekl Aleš Cabicar.

Autoři | Foto DENÍK/Iva Kovářová

Štítky ČR, správa, personální, Královéhradecký, Hana Masáková, ČSSD, Královéhradecký kraj, zdravotnictví, Kopidlno, Jan Birke, Aleš Cabicar, TOP 09, Náchod, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masáková vystřídala Birkeho v zastupitelstvu hradeckého kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.