Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Volební místnosti se uzavřely. Začalo sčítání

Volební místnosti se uzavřely, začíná sčítání. Krajské zastupitele si vybrali mimopražští voliči včetně obyvatel obcí, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Podstatné výsledky senátních i krajských voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách, konečné pak v noci na neděli.

Krajské volby, v nichž celkové vítězství obhajuje nyní opoziční hnutí ANO, jsou zároveň považovány za test obliby stran a hnutí před sněmovními volbami v příštím roce. I když před čtyřmi lety ANO zvítězilo v deseti ze třinácti krajů, dokázalo kvůli povolebním koalicím obsadit pouze místa tří ze 13 hejtmanů, podobně jako ODS. Nejvíce hejtmanských míst, a to čtyři, získali Starostové, kteří usilují o jejich zachování. Vládním stranám by podle expertů mohly podobně jako v červnových evropských volbách ubrat na voličské přízni neprůrazný boj s inflací nebo provedená či chystaná opatření na snižování státního dluhu.

V senátních volbách o znovuzvolení největšího počtu senátorů usiluje vládní ODS. Pokud její společný klub s TOP 09 zůstane nejsilnější frakcí v horní parlamentní komoře, bude moci úspěšně usilovat o to, aby v jejím čele zůstal Miloš Vystrčil (ODS), který bude patřit mezi dnešní voliče. Bez ohledu na výsledek voleb si vládní frakce udrží v Senátu většinu. 

V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře. O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů.

V královéhradeckém kraji volili svého senátora pouze na Náchodsku. O post se uchází současný senátor a hejtman Martin Červíček (ODS), režisér Tomáš Magnusek (TMS) a starosta Jaroměře Jan Borůvka (ANO). 

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Volební místnosti se uzavřely. Začalo sčítání  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.