Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VOLBY 2024: Lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory. Volební místnosti se otevřely

V Česku začínají krajské a senátní volby. Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti napříč celou republikou. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o členech horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř pražských senátních obvodů. Poslední voliči mohou odevzdat svůj hlas dnes před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 8:00 do 14:00.

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Svého senátora budou vybírat lidé na Náchodsku. Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

V 15 obcích dnes začnou spolu s volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu také referenda o místních záležitostech. V Královéhradeckém kraji budou probíhat dvě referenda na Náchodsku, v obcích Nový Ples a Rasošky, a jedno na Jičínsku, v Cerekvici nad Bystřicí. Zatímco na Náchodsku budou lidé rozhodovat o výstavbě fotovoltaické elektrárny, v Cerekvici budou mít místní za úkol vybrat variantu střechy věže tamní kaple.  

Foto Petr Bezděk

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory. Volební místnosti se otevřely  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.