Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

SPD jde do voleb v hradeckém kraji v koalici s Trikolorou, Svobodnými a PRO

Do podzimních krajských voleb v Královéhradeckém kraji bude hnutí SPD kandidovat v koalici s Trikolorou, Svobodnými a stranou PRO. Podporu bude mít od hnutí Referendum-Hlas lidu. Lídrem kandidátky bude místopředseda SPD V Královéhradeckém kraji Rostislav Jireš. Sdělila předsedkyně krajské SPD a poslankyně Vladimíra Lesenská.

V krajských volbách v roce 2020 hnutí SPD kandidovalo samostatně a za 5,45 procenta hlasů získalo dva mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Samostatně tehdy kandidovala i Trikolora a získala 3,09 procenta hlasů. Hnutí SPD kandidovalo s lidmi z Trikolory před dvěma lety v komunálních volbách v Hradci Králové a získalo 6,5 procenta hlasů.

Čtyřkoalice by chtěla podle Lesenské v krajských volbách získat až 15 procent hlasů. "Nabízíme společný program pro transparentní fungování kraje. Hlavní důraz klademe na dopravu, školství, zdravotnictví a sociální služby," uvedla.

Lídry pro volby v kraji již oznámila většina hlavních stran. Hnutí ANO povede starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta (ANO). Lídrem koalice ODS, KDU-ČSL a Východočechů s podporou VPM bude současný hejtman Martin Červíček (ODS). Koalici STAN, TOP 09, Hradeckého demokratického klubu a strany LES povede náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN).

Jedničkou Pirátů je první náměstek hejtmana Pavel Bulíček. Lídrem kandidátky koalice nazvané Hlas samospráv, kterou tvoří Sociální demokracie (SOCDEM), Společně pro kraj (SPROK) a Rozvíjíme Hradec, je bývalý hejtman a nynější starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán (SOCDEM).

Kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, SPD, kraje, Královéhradecký, Trikolora, Svobodní, PRO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPD jde do voleb v hradeckém kraji v koalici s Trikolorou, Svobodnými a PRO  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.