Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Hledáme nejoblíbenějšího primátora Hradce Králové

V současné době vede Hradec Králové první primátorka v historii města – Pavlína Springerová za Hradecký demokratický klub. Před ní v čele krajské metropole sedělo celkem šest primátorů, kteří se střídali od roku 1990. Hradecká Drbna nyní hledá toho nejoblíbenějšího.

Prvním oficiálním primátorem Hradce Králové se stal v roce 1990 Martin Dvořák (ODA). Ve vedení města byl do roku 1998. Tohoto roku totiž vystoupil z Občanské demokratické aliance a strana ho z funkce odvolala. Z politické scény však neodešel. Od té doby působil jako diplomat, ekonom i publicista. Od května letošního roku působí i jako ministr pro evropské záležitosti ve vládě Petra Fialy.  

Z radnice do válkou zpustošeného Kosova. Základy svobodného státu nastavoval po ukončení konfliktu také bývalý český primátor

Pokud se podíváte do životopisu Martina Dvořáka, možná nabydete dojmu, že jednoduše všechno zmíněné nejde stihnout za jeden život. Dnes čtyřiašedesátiletý český velvyslanec v Kuvajtu se do povědomí široké veřejnosti zapsal hned po Sametové...

Martina Dvořáka vystřídal Jan Doskočil. Ten po celou dobu Dvořákova vládnutí seděl v zastupitelstvu. Ještě v tom samém roce ho však vystřídal Oldřich Vlasák za Občanskou demokratickou stranu.  

Vlasák byl ve vedení Hradce Králové šest let. Konkrétně od roku 1998 až do roku 2004, kdy se stal poslancem Evropského parlamentu. Ve funkci ho tenkrát vystřídal stranický kolega Otakar Divíšek, který byl ve vedení krajské metropole do roku 2010.  

ANKETA: Kdo byl nejlepším primátorem Hradce Králové?

Celkem hlasovalo400 čtenářů

Ten však svou pozici v komunálních volbách neobhájil a z postu vedení města ODS sesadil Hradecký demokratický klub. Ten na post nejvyššího představitele města dosadil lékaře Zdeňka Finka. Hradec Králové vedl dvě volební období až do roku 2018. V současné době působí Fink v radě kraje. 

V roce 2018 post primátora v Hradci Králové připadlo opět ODS. Tentokrát se primátorem stal Alexandr Hrabálek, který byl ve funkci až do posledních komunálních voleb v roce 2022. 

V roce 2022 se po dlouhém koaličním vyjednávání stala primátorkou Pavlína Springerová za Hradecký demokratický klub. Stala se tak první ženou ve vedení Hradce Králové od roku 1525. Žádná žena v Hradci Králové nevedla město ani z postů přednesů národního výboru, starostů nebo dokonce purkmistrů.  

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky Hradec Králové, primátor, Martin Dvořák, ODS, Občanská demokratická aliance, Hradecký demokratický klub, Oldřich Vlasák, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Hledáme nejoblíbenějšího primátora Hradce Králové  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.