Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Opozice ve Dvoře Králové odvolání místostarosty Helbicha neprosadila

Opozice v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku odvolání místostarosty Jana Helbicha (ANO) z funkce na dnešním mimořádném zasedání zastupitelstva neprosadila. Koaliční zastupitelé nepodpořili opozicí navržený program a jednání po necelých 15 minutách skončilo bez výsledku a diskuse. Další jednání zastupitelů bude v prosinci, kde bude moci opozice své návrhy do programu opět navrhnout. Helbich výhrady opozice ke své práci odmítá.

Opoziční zastupitelé nejsou spokojeni s tím, jak Helbich vede resort investic. Vyčítají mu zejména, že se nepodařilo získat dotace téměř 400 milionů korun na přestavbu bývalé Mayerovy továrny na kulturní centrum. Radnice podle opozice v investicích nemá stanovené priority, hromadí projekty, přičemž u většiny záměrů nemá stanovený čas realizace a často ani zajištěné financování.

Proto opozice požádala o svolání zastupitelstva a na program navrhla zařadit odvolání Helbicha. Dnes opoziční zastupitelé navrhli ještě další čtyři body programu týkající se převážně různých městských investic. Ani tyto body zastupitelstvo k projednání neschválilo. Někteří lidé v publiku po konci jednání dali různými výkřiky, například Děkujeme, odejděte, najevo nesouhlas s postupem koalice.

Helbich výtky opozice odmítl. "Nic jsme si neodnesli ani neukradli, jak někteří naznačují. Postupujeme naprosto korektně v souvislosti s rozhodnutími rady a zastupitelstva, strategickým plánem města a rozpočtem města," řekl Helbich novinářům. K dotaci na továrnu uvedl, že ji zajišťovala odborná firma a i garant z ministerstva podle Helbicha potvrdil, že město má podanou dotaci v pořádku.

Starosta Jan Jarolím (ANO) novinářům řekl, že vedení města s opozicí komunikuje a diskusi se nebrání. "Dnes by to nebylo o obhajování, ale o honu na čarodějnice," řekl starosta k dnešnímu postupu koalice na zastupitelstvu.

Opoziční zastupitel Jan Bém (ODS) označil dnešní jednání za prohru koalice. "Měli nechat proběhnout diskusi. Tyto body zařadíme na řádné zastupitelstvo, třeba do diskuse," řekl. Opoziční zastupitelka Linda Harwot (DKoalice) postup koalice označila za aroganci moci vůči občanům města.

Koalici v pátém největším městě Královéhradeckého kraje tvoří ve volbách vítězné hnutí ANO a uskupení Síla Dvora, které je složené z hnutí Východočeši a STAN. V zastupitelstvu má koalice nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů. V opozici jsou ODS, uskupení Sportovci pro Dvůr, Piráti a DKoalice, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Zelení. Žádost o svolání zastupitelstva k Helbichovu odvolání podepsalo všech deset opozičních zastupitelů.

Helbich má na radnici kromě investic na starosti také rozvoj města, památkovou péči, dotační politiku, moderní technologie a informatiku. Místostarostou je od roku 2015. Kromě starosty Jarolíma a Helbicha tvoří nejvyšší vedení města ještě místostarosta Vítězslav Šturma (Síla Dvora)."

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUDK

Štítky ČR, správa, personální, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice ve Dvoře Králové odvolání místostarosty Helbicha neprosadila  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.