Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Opozice ve Dvoře Králové žádá odvolání místostarosty Helbicha

Opozice v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku požádala o svolání zastupitelstva k odvolání místostarosty Jana Helbicha z funkce. Opoziční zastupitelé nejsou spokojeni s tím, jak Helbich vede oblast investic.

Opozice mu vyčítá zejména nezískání dotace na přestavbu bývalé Mayerovy továrny na kulturní centrum. Helbich kroky pozice označil za projev netrpělivosti. Starosta Jan Jarolím zastupitelstvo svolal na úterý 31. října.

Koalici v pátém největším městě Královéhradeckého kraje tvoří ve volbách vítězné hnutí ANO a uskupení Síla Dvora, které je složené z hnutí Východočeši a STAN. V zastupitelstvu má koalice nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů. V opozici jsou ODS, uskupení Sportovci pro Dvůr, Piráti a DKoalice, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Zelení. Žádost o svolání zastupitelstva k Helbichovu odvolání podepsalo všech deset opozičních zastupitelů.

Opozice Helbichovi vyčítá to, že radnice v oblasti investic údajně nemá stanovené priority. V návrhu na Helbichovo odvolání opozice uvedla, že město hromadí projekty, přičemž u většiny záměrů nemá stanovený čas realizace a často pro ně nemá zajištěné financování. Místostarostovi dávají opoziční zastupitelé za vinu, že město letos nezískalo dotaci téměř 400 milionů korun na přestavbu Mayerovy továrny. Státní fond podpory investic žádost města zamítl pro nesplnění podmínek.

"Situaci vnímám jako projev netrpělivosti, nicméně respektuji právo zastupitelů na svolání mimořádného zastupitelstva a vyjádření jejich názoru, ať už je jakýkoliv," uvedl Helbich ve vyjádření. Veškeré dosud učiněné kroky v projektu obnovy Mayerovy továrny byly podle něj provedeny v návaznosti na rozhodnutí rady nebo zastupitelstva a v souladu s platnou strategií rozvoje města.

Helbich má na radnici kromě investic na starosti také oblasti rozvoje města, památkové péče, dotační politiky, moderních technologií a informatiky. Funkci místostarosty zastává od roku 2015. Kromě starosty Jarolíma a Helbicha tvoří nejvyšší vedení Dvora Králové ještě místostarosta Vítězslav Šturma.

Na programu zasedání zastupitelů 31. října je kromě projednání odvolání Helbicha z funkce již jen diskuse zastupitelů. Opoziční zastupitelé žádost o svolání zastupitelstva starostovi doručili 18. října. Pokud žádost podepíše více než třetina členů zastupitelstva, má starosta ze zákona o obcích povinnost svolat zasedání zastupitelstva tak, aby se konalo do 21 dnů od doručení žádosti.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, personální, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice ve Dvoře Králové žádá odvolání místostarosty Helbicha  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.