Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hejtman hradeckého kraje konsolidační balíček považuje za nezbytný první krok

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) na konsolidačním balíčku, který ve čtvrtek představila vláda, oceňuje zejména kroky ke snížení výdajové stránky na provoz státu. Za klíčové pro ozdravení ekonomiky považuje snižování provozních výdajů státu o pět procent a celkového objemu mzdových nákladů o dvě procenta. Vládní úsporný balíček považuje v mnohém za kompromisní řešení, ale vzhledem k ekonomické situaci za nezbytný první krok. "A proto má moji podporu," řekl hejtman.

Navržená opatření mohou být podle něj začátkem pro zlepšení ekonomiky státu, ale je nezbytné je v nadcházejících letech nejen dodržet, ale s úsporami v této oblastí pokračovat.

"Považuji za rozumné hledat i škrty v dotacích. Přičemž očekávám, že nyní budeme na jednotlivých úrovních státní správy podrobněji obeznámeni s konkrétními oblastmi, jichž se dotační škrty budou týkat, abychom byli schopni řešit jejich důsledky v rozpočtech, které spravujeme," řekl Červíček.

Za velký mezivládní kompromis považuje sice mírnější, ale do širší palety druhů daní zasahující změny.

"U příjmové stránky balíčku beru na vědomi zvýšení daně z příjmu fyzických osob na 23 procent už od úrovně trojnásobku průměrného příjmu nebo změnu daně z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent. Chápu zjednodušení počtu sazeb DPH za předpokladu, že ve snížené sazbě zůstanou sociálně odůvodnitelné položky, rozumím i dílčím krokům v důchodové reformě," uvedl hejtman.

Konsolidační balíček veřejných financí obsahuje 58 opatření. Cílem vlády je snížit prohlubující se zadlužení státu a reformovat důchodový systém. Měla by být například zvýšena daň z příjmu právnických osob, spotřební daň z tabáku a alkoholu, daň z hazardu nebo nemovitostí. Daň z přidané hodnoty má mít dvě sazby místo nynějších tří, zruší se 22 daňových výjimek. Snížené sazby DPH se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Díky sloučení sazeb se sníží o tři procentní body DPH na zdravotnické prostředky, potraviny či bydlení. Základní sazba zůstane na 21 procentech, DPH na knihy bude mít nulovou sazbu. Na polovinu se sníží státní podpora stavebního spoření, roční dálniční známka zdraží z 1500 na 2300 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Martina Červíčka

Štítky ČR, správa, daně, vláda, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Lokvenc

Místo toho,aby se hejtman,starostka atd.staraly,aby bylo možno přejít na silnici Bratři Štefanů u TERna a na Ostravské bezpečné přejití na druhou stranu,a aby udělali cyklostezku od Stoleté tak se zabývají nesmyslná. VYHAZET Ty svině na vidle. Nic jiného si nezaslouží? Kdo nese vinu na tom,jak na tom jsme. Právě vy. Kdy vy sraci rádoby demokraté bývalí komunisté by jste si měly na dobu 30.let zmrazit platy,a dělat tu to spluzbu z lásky k republice,a k obyvatelům. Gilotina je už nabroušena? Kalašnikov nabytý?!!!!

Neděle, 14. května 2023, 15:08Odpovědět

Hejtman hradeckého kraje konsolidační balíček považuje za nezbytný první krok  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.