Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Půjdete k volbám? Při poslední volbě prezidenta v kraji hlasovalo 64 procent obyvatel

Tento týden obyvatele České republiky čeká první kolo prezidentských voleb. To se bude konat v pátek 13. a sobotu 14. ledna. Během posledních voleb hlavy státu v roce 2018 přišlo v Královéhradeckém kraji k urnám přes 64 procent obyvatel. Půjdete letos volit?

Během voleb v roce 2018 ve všech okresech Královéhradeckého kraje vyhrál v prvním kole Miloš Zeman. Například na Hradecku získal 36,65 procenta hlasů. Druhý Jiří Drahoš získal 27,16 procenta hlasů.  

V druhém kole už výsledek voleb v Královéhradeckém kraji nebyl tak jednoznačný. Miloš Zeman zvítězil jen na Jičínsku a Rychnovsku. V ostatních regionech bodoval Jiří Drahoš. K urnám přišlo 68,59 procenta voličů.  

Půjdete volit prezidenta České republiky?

Celkem hlasovalo145 čtenářů

Jak správně volit prezidenta? Volby začínají na drive-in stanovištích v okresních městech

Tento pátek budou obyvatelé České republiky volit novou hlavu státu. První kolo voleb se koná už tento pátek a sobotu. Dnes mohou volit pouze lidé v karanténě nebo izolaci. V Královéhradeckém kraji je pro ně připraveno pět drive-in hlasovacích...

První kolo prezidentských voleb se koná 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční 27. a 28. ledna. V pátek budou volební místnosti otevřené od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. 

Přímá volba prezidenta je v České republice relativně novou záležitostí. Poprvé si obyvatelé země volili svého prezidenta v roce 2012. Do té doby byl prezident volen nepřímo Parlamentem. Volba se koná v posledních šedesáti dnech volebního období úřadujícího prezidenta republiky, nejpozději však třicet dnů před uplynutím jeho volebního období.   

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezident, ČR, účast, volební, anketa, veřejnost, Královéhradecký, kraj, Miloš Zeman, Jiří Drahoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Půjdete k volbám? Při poslední volbě prezidenta v kraji hlasovalo 64 procent obyvatel  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.