Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starostou Dvora je opět Jan Jarolím. V Peci i Janských Lázních mají starosty nové

Po včerejším večeru je na Trutnovsku rozhodnuto o starostech na další čtyřleté období. Ve Dvoře Králové usedne do starostovského křesla už potřetí Jan Jarolím. V Peci pod Sněžkou byla zvolena Ilona Karlíková a v Janských Lázních se stal starostou Martin Hudrlík.

Starostou Dvora Králové je znovu Jan Jarolím (ANO), koalici tvoří ANO a Síla

Starostou šestnáctitisícového Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku se na včerejším ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stal Jan Jarolím z hnutí ANO, které ve volbách zvítězilo. V čele města je od roku 2014. Ve volbě mu dalo hlas 11 z 21 zastupitelů. Ve funkci místostarosty bude pokračovat Jan Helbich (ANO) a novým místostarostou bude Vítězslav Šturma z uskupení Síla Dvora.

Hnutí ANO a Síla Dvora, které tvoří hnutí Východočeši a STAN, mají nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu. V sedmičlenné radě města má ANO pět lidí a Síla Dvora dva. ANO a Východočeši spolupracovali i v minulé čtyřčlenné koalici, kterou ještě tvořili ČSSD a Piráti.

"Čeká nás velmi nelehké období, nemusí se týkat jen energetické nebo pandemické krize. Nejdůležitější je pokračovat ve směru, kterým jsme se vydali, a dotáhnout velké i malé projekty do úspěšného konce. Zároveň je třeba nastartovat další, nové projekty, aby se naše město dále rozvíjelo.," uvedl Jan Jarolím po zvolení. Za hlavní úkol pro vedení města v nadcházejících letech již dříve označil rekonstrukci čistírny odpadních vod, obnovu Mayerovy továrny, stavbu autobusového nádraží a opravu silnice II/299 vedoucí centrem města.

Do zastupitelstva pátého největšího města Královéhradeckého kraje se dostalo šest subjektů. ANO získalo devět mandátů a Síla Dvora dva. Po třech mandátech v zastupitelstvu mají ODS, Sportovci pro Dvůr a DKoalice, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Zelení. Piráti mají jedno křeslo.

Starostkou Pece pod Sněžkou byla zvolena Ilona Karlíková

V Peci pod Sněžkou se stala starostkou zdravotní sestra a majitelka kosmetického salonu Ilona Karlíková (SNK Velká Úpa - Pec pod Sněžkou). Dlouholetý starosta Alan Tomášek (SNK Sněžka) po 20 letech ve funkci skončil, je řadovým zastupitelem. Koaliční smlouvu v Peci podepsali zástupci tří subjektů, SNK Velká Úpa - Pec pod Sněžkou, SNK - Žijeme Sněžkou a SNK - Tady jsme doma. V devítičlenném zastupitelstvu mají pět hlasů. Do zastupitelstva se dostalo také uskupení SNK Sněžka, které vládlo na radnici v minulém volebním období s ODS.

Prvním místostarostou se stal František Vaněk (Žijeme Sněžkou) a druhým místostarostou Ivan Balcar (SNK - Sněžka). Karlíková bude ve vedení města jediným uvolněným, tedy plně placeným členem. V nejbližší době ukončí většinu svých pracovních aktivit mimo radnici.

"Chceme zlepšit život lidí, kteří tady trvale žijí a pracují. Společnost v Peci se rozpadá, naším cílem je vytvořit pro místní takové podmínky, aby se tady žilo lépe. Budeme nadále pokračovat i v rozvoji cestovního ruchu," řekla Ilona Karlíková.

Volby podle ní ukázaly, že lidé chtějí změnu. "V minulosti vedení města razilo cestu podnikatelského rozvoje, a to bychom chtěli vyvážit zlepšením kvality života místních. Pokud chceme, aby se Pec někam posunula, musíme všichni táhnout za jeden provaz," dodala Karlíková.

Minulé volební období vládlo na radnici v Peci uskupení tehdy jasně vítězného uskupení SNK Sněžka, které mělo šest mandátů, SNK Žijeme Sněžkou bylo se třemi hlasy v opozici.

V Peci těsně zvítězilo uskupení SNK Sněžka s 24,53 procenta hlasů a se ziskem dvou mandátů. Přestože Tomášek kandidoval z devátého místa, získal přes 13 procent hlasů, což ho řadí mezi nejúspěšnější kandidáty v Peci. Lídrem kandidátky SNK Sněžka byl Ivan Balcar. Těsně za SNK Sněžka se umístilo s 24,11 procenta SNK Velká Úpa - Pec pod Sněžkou s Karlíkovou v čele, toto uskupení získalo dva zastupitele. Po dvou mandátech získala ve volbách také ODS a čtvrté uskupení SNK - Žijeme Sněžkou. Jednoho zastupitele má uskupení SNK - Tady jsme doma. Lídrem ODS byl ve volbách lékař Petr Martinov a v čele kandidátky Tady jsme doma byl podnikatel Jaroslav Dudek.

V Peci zanechala hluboké stopy "krkonošská kauza"

Pecí otřásla tzv. krkonošská kauza, která se týkala ukládání zeminy na okraji střediska a dotací pro Herní krajinu Pecka. Odvolací vrchní soud letos pravomocně potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných, včetně Tomáška. Zodpovídali se z dotačního podvodu, ze zneužití pravomoci či z ohrožení životního prostředí. Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Hradci Králové v létě podalo Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) v Brně ve věci návrh na dovolání. Nejvyšší státní zástupce poté podal dovolání proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů. Řízení bude pokračovat u Nejvyššího soudu. Takzvané dovolání je mimořádný opravný prostředek.

Za trestním oznámením na neznámého pachatele z léta roku 2015 stálo podle tehdejšího vedení radnice tehdy opoziční sdružení Žijeme Sněžkou.

Starostou Janských Lázní se stal Martin Hudrlík, Petr Hřebačka je místostarostou

Starostou Janských Lázní se stal Martin Hudrlík (Janské Lázně - Náš společný domov). Místostarostou bude dosavadní starosta Petr Hřebačka (Volba pro město). V pětičlenné radě usednou za Volbu pro město (VPM) také Pavel Kout, Filip Bejdák a za uskupení Zodpovědně za město Ivo Boleslavský. Všichni radní, včetně starosty a místostarosty, jsou neuvolnění, tedy ne plně placení.

Po včerejším večeru tak mají už ve třech velkých střediscích východních Krkonoš, v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně, nová vedení měst.

Podle radního Pavla Kouta (VPM) na ustavujícím zastupitelstvu v Janských Lázních nezaznělo, že by šel někdo z 15 zvolených zastupitelů do opozice.

V Janských Lázních zvítězila VPM s dosavadním starostou Petrem Hřebačkou v čele. VPM získalo v patnáctičlenném zastupitelstvu pět mandátů, druhé uskupení Janské Lázně jinak, jehož lídrem byl Norbert Tippelt a za které neúspěšně kandidoval i bývalý krajský radní Aleš Cabicar, čtyři. Na třetím místě se umístilo uskupení Janské Lázně - Náš společný domov se ziskem dvou mandátů, stejně jako Zodpovědně za město. Po jednom místě v zastupitelstvu má Žijeme společně, volíme společně a uskupení Za Janské Lázně krásnější.

Hřebačka koncem roku 2020, v polovině minulého volebního období, nahradil ve funkci dlouholetého starostu Jiřího Hradeckého, který po deseti letech skončil. Hradecký je nyní řadovým zastupitelem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Dvůr Králové nad Labem

Štítky Dvůr Králové nad Labem, Pec pod Sněžkou, Janské Lázně, starosta, zvolení, Jan Jarolím, Sněžka, ANO 2011, radnice, Volba pro město, volby, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostou Dvora je opět Jan Jarolím. V Peci i Janských Lázních mají starosty nové  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.